Ezidi çocuğun vasiliğinde geri adım: Barodan avukat talep edildi

Ezidi çocuğun vasiliğinde geri adım: Barodan avukat talep edildi
Ankara’da devlet koruması altındaki Ezidi kız çocuğunun vasiliğinin IŞİD'li aileye verilmesi kararından tepkiler sonrası geri adım atıldı. Çocuğun vasiliği, IŞİD’li aileden alındı ve vasilik için barodan avukat talep edildi.

IŞİD militanları tarafından Türkiye'ye kaçırılıp karanlık internette (dark web) satışa çıkarıldığı tespit edildikten sonra polis operasyonu ile kurtarılan Ezidi kız çocuğunun vasiliğinin, kendisini kaçıran ve hakkında 'uluslararası insan ticareti' davası açılan IŞİD'li Sabah Ali Oruç'un ağabeyinin eşine verildiğine ilişkin haber kamuoyunda tepki ile karşılandı.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre; Ankara 8'inci Sulh Hukuk Mahkemesi bugün vasilik kararını iptal etti. Mahkeme Ankara Barosu’na bir yazı göndererek çocuğa barodan bir avukat atanmasını talep etti. Halen Ankara’da sosyal hizmetlere bağlı bir kurumda koruma altında bulunan kız çocuğunun menfaatine olan kararları, vasi sıfatı ile baronun atadığı avukat verecek.

Velayet davası: 2022 yılında açıldı

Şubat 2021’de Ankara’da IŞİD’lilerin elinden polis operasyonu ile kurtarıldığından bu yana Artı Gerçek'in haber takibini yaptığı kız çocuğunun hukuki sürecine dair dün yer alan haberimizde, iki mahkeme kararı a-da yer aldı yayımladık. Buna göre IŞİD’liler, çocuğun 'velayetini' alabilmek için 2022 yılında Ankara 19'uncu Aile Mahkemesine avukatları aracılığı ile dava açtı.

Mahkeme 'yalan beyan var' dedi

Dava dilekçesinde kız çocuğunun Müslüman olduğu, ailenin çocuğu Irak’ta evlatlık edindiği, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün evlerine düzenlediği baskın sonrasında tercüme hatası nedeniyle çocuğun aileden alınarak devlet koruması altına alındığı anlatıldı.

Fakat 19’uncu Aile Mahkemesi heyeti, dava açan kişilerin mahkemeye yalan beyanda bulunduklarını bildirdi. Mahkeme, “veleyat davasını açan kişilerin terör örgütü mensubu” olduğunu, çocuğun da Ezidi ve ganimet olarak yanlarında getirildiğini bildirerek velayet davasını reddetti.

Karar iptal edildi

Velayet davasını kaybeden IŞİD’liler bu kez Ankara 8’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne 'vasilik' davası açtı. Mahkeme de çocuğun 16 Mar 2023 tarihinde, vasiliğinin IŞİD’li aileye verilmesine hükmetti.

Mahkemenin verdiği karara göre, çocuğun vasisi, IŞİD'li Oruç'un Irak'ta öldürülen IŞİD Valisi ağabeyinin eşi Saibe Adnan oldu. Bugün Ankara 8 Sulh Hukuk Mahkemesi, kız çocuğunun vasiliğinin IŞİD'lilere veren kararı iptal etti. Mahkeme Ankara Barosu’na yazı göndererek, mahkemeden Ezidi kız çocuğu için bir avukat atanmasını talep etti. Avukatın birkaç gün içinde atanacağı öğrenildi. Avukatın vasiliğinin kesinleşmesinin ardından çocuk ile yüz yüze görüşeceği de öğrenildi. Vasi olarak atanan avukat çocuğun lehine olacak kararlarda belirleyici olacak.

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar