Fidan-Bilinken görüşmesi: ABD ve Türkiye iki devletli çözümde mutabık

Fidan-Bilinken görüşmesi: ABD ve Türkiye iki devletli çözümde mutabık
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken görüşmeden sonra havalimanında yaptığı açıklamada ‘İsveç'in NATO'ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde’ dedi. Türkiye...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken görüşmeden sonra havalimanında yaptığı açıklamada ‘İsveç'in NATO'ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde’ dedi. Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise ABD ve Türkiye'nin iki devletli çözümde mutabık olduğunu açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Antony Blinken dün akşam saatlerinde Türkiye''ye geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ortadoğu turundaki Antony Blinken'la bir araya geldi. İki bakanın görüşmesi 2.5 saatten uzun sürdü.

Fidan Blinken görüşmesinin ana gündem maddesi İsrail - Filistin hattındaki çatışmalar oldu.

Blinken, G7 içi Tokyo'ya gitmeden önce havalimanında açıklama yaptı. Blinken'ın açıklamalından satır başları:

Çalışmalarımız devam ediyor. Derin endişeleri biliyoruz, her gün çalışıyoruz. Gazze'deki korkunç bedeli görüyoruz. Masum Filistinlilerin kayıplarını azaltmak için atılabilecek adımları konuşuyoruz. Büyük miktarda yardımın sivillere ulaşması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarıdır.

Her dakika bu konuda çalışıyoruz. Özellikle insani yardımların artırılması ve oluşturulması konusunda çalışıyoruz. En önemli konu rehineler, insani ara rehineler açısından da fayda sağlayacaktır.

İsveç’in NATO üyeliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılım programını imzalayıp İsveç'in üyeliğini meclise göndermiş olması çok önemli bir şey. İsveç'in NATO'ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde.

Diplomasi kaynaklarından Türkiye'nin açıklamaları

Dışişleri Bakanlığı kaynakları Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında bugün Ankara’da gerçekleşen görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındığı belirtildi.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.