Galatasaray Meydanı'nda İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın akıbeti soruldu

Galatasaray Meydanı'nda İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın akıbeti soruldu
Cumartesi Anneleri eylemlerinin 976'ncı haftasında Galatasaray Meydanı'nda buluştuCumartesi Anneleri 976. haftada, gözaltında kaybedilişlerinin 31. yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet talebimizi Galatasaray Meydanı'nda...

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 976'ncı haftasında Galatasaray Meydanı'nda buluştu

Cumartesi Anneleri 976. haftada, gözaltında kaybedilişlerinin 31. yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet talebimizi Galatasaray Meydanı'nda dile getirdi.

Galatasaray Meydanı’ndan okunan açıklama şöyle:

Gözaltında kaybedilişlerinin 31. Yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istiyoruz.

Yarın 10 Aralık her bireyin özgür ve eşit olarak insan hak ve onuruna yaraşır bir şekilde yaşamasını öngören İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 75.yılı.

10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir kez daha temel hak ve özgürlüklerin gerçek anlamda korunduğu bir ülke umudumuzu ve insan hakları değerlerini savunma kararlılığımızı ifade ediyoruz.

976.haftamızda, tüm insan hakları değerlerinin ve uluslararası hukukun ihlal edilerek cezasız bırakılan İbrahim Demir ve  Agit Akipa dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı.

12 Aralık 1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın İdil’den evlerine dönmek için  köylülerle birlikte bindikleri traktör, yolda askerler tarafından durduruldu.İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındı. 

Jandarma karakoluna giden ailelere, karakol komutanı “Onları hiç görmedik” dedi.Bir asker gizlice aileleri “mağaralara gidin” diye yönlendirdi.Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı.13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı.

Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi. Ancak, Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu, savcılığa soruşturma izni vermedi, bu da şüphelilerin yargılanmasını engelledi.

2011 yılında aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar suç duyurusunda bulundu.Yeni bir soruşturma başlatan Savcılık, dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar, arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi.Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan soruşturma başlattı.Ancak, yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı; dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Gözaltında kaybedilişlerinin 31.yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki cezasızlığa son verilmesi için yetkilileri sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Kaç yıl geçerse geçsin; İbrahim Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.