Hızlı tanı kiti neden yasak?

Hızlı tanı kiti neden yasak?
Dünyada ve ülkemizde korona hastalığı tekrar tırmanışa geçerken, uzmanlar özellikle genç ölümleri en aza indirebilmek için erken tanının önemini vurguluyor. Ancak ülkemizde de üretilen ve tüm dünyada kullanımı her geçen...

Dünyada ve ülkemizde korona hastalığı tekrar tırmanışa geçerken, uzmanlar özellikle genç ölümleri en aza indirebilmek için erken tanının önemini vurguluyor. Ancak ülkemizde de üretilen ve tüm dünyada kullanımı her geçen gün artan antijen erken tanı kitlerinin eczanelerde satışı ve kullanımı serbest değil.

Konuyu Habertürk’teki köşesine taşıyan İstanbul Üniversitesi Diyabet Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ‘’Koronadan erken ölümlerin önlenmesi için erken tanı çok önemli. Bunun birinci koşulu da erken tanı kitlerinin halka açılması’’ dedi.

Genç ölümlerin nedeni
Korona hastalığında özellikle 60 yaş altı gruplardaki ölümlerin erken tanıyla çok daha aza indirilebileceğini ve genç yaş gruplarında hayatını kaybedenlerin genellikle benzer hikâyeye sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, ‘’Bu yaş grubundakiler test yaptırmak için hastaneye gitmek, kuyrukta beklemek istemiyor. Tanı konulması gecikiyor. Pozitif olanlar hastaneye başvurduğunda da hastalık çok ilerlemiş ve etkin tedavi dönemini kaçırılmış oluyor. Bulaşıcılığı artan yeni mutasyonlarda hız çok önemli. Dünyada pek çok ülke 15 dakikada sonuç veren hızlı tanı kitlerini kullanıyor. Ancak ülkemizde halen insanların eczaneden alabilecekleri bir hızlı tanı kiti için bakanlık izni yok’’ dedi.

Sağlık Bakanına soruldu
CHP Milletvekili Ali Şeker de, Türkiye’de üretilen ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antijen hızlı tanı kitlerinin eczanelerde satışının ve kullanımının neden yasak olduğunu Sağlık Bakanlığı’na sordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, ‘’Koronayla mücadelede erken tanı çok büyük önem taşıyor. Antijen hızlı tanı kitlerinin doğruluk oranları yeterli seviyeye çıktı. Dünya genelinde her yaş grubunda kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak ülkemizde de üretilen bu kitlerin eczanelerde satışı ve kullanımı serbest değil’’ diye konuştu.

Hızlı tanı kitlerinin internet üzerinden ve gayri resmi yollardan satıldığını da söyleyen Ali Şeker, Sağlık Bakanlığı’ndan bir an önce gerekli yasal düzenlemeleri yaparak vatandaşın bu kitlere ulaşımını sağlamasını istedi.