İBB Davası'nda ortaya çıktı: Hakim 'Özür dilerim tutuklamak zorundayım' diyerek tutuklama kararı verdi

İBB Davası'nda dün görülen avukatların taleplerinde bir skandal daha ortaya çıktı. Ömür Yılmaz tutuklanırken 'Asliye Ceza Mahkemesi özür dilerim, maalesef tutuklamak zorundayım 'dedi.

İBB Davası'nda ortaya çıktı: Hakim 'Özür dilerim tutuklamak zorundayım' diyerek tutuklama kararı verdi

GAZETE PENCERE - CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da arasında olduğu 407 sanıklı İBB davasında dün 18 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

Tahliye kararı verilmeden önce avukatlar müvekkilleri için tek tek 15 dakikalık süreler içinde tahliye taleplerini iletti. Talepler de dosyanın içeriğine süre kısıtı nedeniyle giremeyen avukatlar yaklaşık 1 yıldır ilk kez hakim yüzü gördüklerini ve bu yüzden yaşadıkları süreci anlatacaklarını ifade ettiler ki savunmaların neredeyse tamamı öyleydi.

Gözaltı ve tutuklama süresi boyunca yaşadıklarını cezaevi koşullarını bir bir anlatan avukatlar hukuk sisteminde yaşanan aksaklıkları da ifşalamış oldular.

Onlardan biri de tutuklu iş insanı Ömür Yılmaz'ın avukatı Coşkun Atılgan'dı. Atılgan savunmasına diğer meslektaşları gibi yaşadıkları süreci anlatarak başladı.

Avukatların kısıtlı sürelerde hızlı hızlı aktarımlar yapması bazı önemli konuların atlanmasına da yol açıyor. Atılğan'ın savunmasına ayrı parantez açmamızın nedeni de bu.

Atılğan, müvekkili Ömür Yılmaz'ın tutuklanma sürecine ilişkin anlattığı bir anekdot ise dinleyenleri şaşkına çevirdi.

Ömür Yılmaz'ın 19 Mart operasyonunun ilk dalgasında gözaltına alındığını söyleyen Atılğan, "Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgusunda "rüşvet vermek" iddiasıyla tutuklamaya sevk edildi; ancak enteresan bir şekilde, bizim de şaşırdığımız üzere serbest bırakıldı" dedi.

O dönem bu yaşanan olay iktidara yakın Yeni Şafak gazetesinde de paylaşılmış İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmiş, serbest bırakan hakim hakkında inceleme başlatılmış ve hakim görevden uzaklaştırılmıştı.

Avuakt Atılğan, savcılığın sadece yarım sayfalık bir itiraz dilekçesi sunduğunu ifade ederek Asliye Ceza Mahkemesi'nin bu dilekçeyle Yılmaz'ı tutukladığını açıkladı.

Ancak tutuklama kararı açıklanırken yaşanılan olay ise Türkiye'de hukuk sisteminin ne kadar zorlu süreçlerden geçtiğinin adeta bir göstergesi.

HAKİMLE İLGİNÇ DİYALOG: ÖZÜR DİLERİM TUTUKLAMAK ZORUNDAYIM

Avukat Atılğan tutuklama kararı veren mahkemenin duruşmada evrakları değerlendirmesini istiyor.

Hakim ise Atılğan'ın anlattığına göre tutuklama yapmasının zorunlu olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullanıyor:

"Avukat bey, savcılığın itiraz dilekçesi dışında elimde başka hiçbir belge yok; özür dilerim, kusura bakmayın Ömür'ü tutuklamak zorundayım"

Ömür Yılmaz da karar sonrası hakime "canınız sağ olsun" şeklinde yanıt veriyor.

Bu sözler karşısında şok geçirdiğini ifade eden Atılğan, "Bunu ben duydum, müvekkilim de burada, o da duydu. Neticede yarım sayfalık bir itiraz ve 1,5 saatlik bir "değerlendirme" sonucunda; kaçma şüphesi ve rüşvet verme iddiasıyla müvekkilimin tutuklanmasına şahit olduk." ifadelerini kullandı.

Atılğan ayrıca müvekkilinin tahliyesi için 38 kez başvuruda bulunduğu davanın görüldüğü 40. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ancak, heyetin kararı gelmeden 41. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ret kararı geldiğini de açıkladı.

Dün 40. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin açıkladığı tahliye kararları arasında Ömür Yılmaz'ın adı yer almadı.

Heyetin oy birliği ile aldığı karara göre tahliye olan isimler ise şöyle:

Kadriye Kasapoğlu, Sırrı Küçük, Fatih Yağcı, Ali Üner, Evren Şirolu, Altan Ertürk, Ebubekir Akın, Hüseyin Yurttaş, Kadir Öztürk, Mustafa Bostancı, Mahir Gün, Başak Tatlı, Nazan Başelli, Davut Bildik, Sabri Caner Kırcı, Şehide Zehra Keleş Yüksel, Baran Gönül ve Esra Huri Bulduk.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar