İddia: DEM Parti ve CHP İstanbul için anlaştı

İddia: DEM Parti ve CHP İstanbul için anlaştı
2019 Yerel seçimlerinde, İstanbul’dan aday çıkamama kararı alarak CHP’yi destekleyen DEM Parti’nin, bu seçimlerde de CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceği öne sürüldü.Geçtiğimiz gün DEM Parti Eş...
2019 Yerel seçimlerinde, İstanbul’dan aday çıkamama kararı alarak CHP’yi destekleyen DEM Parti’nin, bu seçimlerde de CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceği öne sürüldü.

Geçtiğimiz gün DEM Parti Eş Başkanları, CHP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i iadeyi ziyaret etmişti. Ziyaret sonrası konuşan başkanlar, yerel seçimlere ilişkin de görüşme sağladıklarını belirtmişti.

İstanbul seçimleri için DEM Partisi ve YRP’nin seçimleri belirleyici olacağı bekleniyor. KRT’den Ercan Dalgıç’ın haberine göre, DEM ve CHP’nin görüşmede İstanbul için el sıkıştıkları, DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarmayacağı iddia edildi.

Genel başkanları İstanbul için el sıkıştı iddiası

Toplantının perde arkasına ilişkin konuşan kaynaklar, iki partinin İstanbul’da işbirliği için el sıkıştığını öne sürdü. Buna göre, DEM Parti’de ortaya çıkan eğilim şimdilik İstanbul’da aday çıkarmama yönünde olduğu ileri sürülüyor. İki parti arasında İstanbul’un ilçelerinde nasıl bir işbirliği formülü uygulanacağı kesinlik kazanmadı. Ancak Esenler gibi Kürt seçmenin yoğunlukta olduğu bazı ilçelerde CHP’nin aday çıkarmaması formülünün gündemde olduğu ileri sürülüyor.

CHP’nin, DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarmama kararına karşılık olarak başta Mersin olmak üzere bazı büyükşehirlerin ilçelerinde, aday çıkarmayabileceği iddia ediliyor. O ilçelerden birisi DEM Parti’nin güçlü olduğu Mersin Toroslar...  2019’da, zamanki adıyla HDP’nin aday çıkarmayıp CHP’ye destek verdiği ilçede, bu işbirliği başarı getiremedi. 2024 yerel seçimlerinde ise CHP’nin aday çıkarmayarak DEM Parti’ye dolaylı destek verebileceği iddia ediliyor.

DEM Parti, Mersin’in Akdeniz ilçesine de ayrı bir önem veriyor. Kürt siyasi geleneğinin batı illerinde kazandığı ilk ilçe belediyesi olan Akdeniz Belediyesi'ne 2016 yılında kayyum atandı. 2019 seçimlerini AK Parti karşısında kaybeden HDP, bu kez DEM Parti adıyla seçime girecek ve 8 yıl sonra belediyeyi kazanmaya çalışacak. CHP’nin Akdeniz ilçesinde de aday çıkarmasının beklenmediği iddia edildi

Antalya’daki salon krizi de gündeme geldi

DEM Parti Eş Genel Başkanlarının CHP ziyaretinde, Antalya’da yaşanan salon krizi de gündeme geldi. Eş Genel Başkanlar Bakırhan ve Oruç’un, parti kongresi için salon tahsis etmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile ilgili rahatsızlıklarını Özel’e ilettiği, Böcek’in aday gösterilmesi halinde DEM Parti’nin Antalya özelinde destek vermeyeceğini iddia edildi.

CHP’de 10 Ocak’ta gerçekleşen Parti Meclisi toplantısında sürpriz bir şekilde Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanmadı. Antalya’da gösterilecek aday için Özel ile DEM Parti Eş Genel Başkanlarının yapacağı görüşmenin beklendiği, bu nedenle aday isminin açıklanmasının önümüzdeki haftaya ertelendiği ileri sürüldü. Ancak CHP’de Böcek’in aday gösterilmemesinin Cumhur İttifakı’ndan gelebilecek olası eleştirilere kapı açabileceği değerlendiriliyor.