İstanbul Maratonu'na Kenyalılar damgasını vurdu

İstanbul Maratonu'na Kenyalılar damgasını vurdu
Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan 45'inci İstanbul Maratonu, bu yıl "Yüzyılın Koşusu" sloganı ile start aldı. Erkekler ve kadınlarda ilk üç sırayı Kenyalı atletler aldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)...

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan 45'inci İstanbul Maratonu, bu yıl "Yüzyılın Koşusu" sloganı ile start aldı. Erkekler ve kadınlarda ilk üç sırayı Kenyalı atletler aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul A.Ş. organizasyonu ve Türkiye İş Bankası sponsorluğunda gerçekleşen 45'inci İstanbul Maratonu başladı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Altunizade katılımında gerçekleştirilen startı; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran verdi.

Dünyada iki kıta arasında gerçekleştirilen tek maraton olan 45. İstanbul Maratonu, bu yıl ‘Yüzyılın Koşusu’ sloganı ile koşuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen, Türkiye İş Bankası sponsorluğunda koşulan, Dünya Atletizm Birliği’nin ‘Gold Label’ kategorisinde yer alan İstanbul Maratonu’nda erkekler ve kadınlarda ilk üç sırayı alan Kenyalı atletler müthiş bir performansa imza attılar.

30 bin dolar ödül

45. İstanbul Maratonu’nda erkekler ve kadınlarda birinci olanlara 30’ar bin dolar para ödülü verildi. Maratonda ikinci olanlar 15 bin, üçüncüler de 10 bin dolar ödül aldı. Türklerde ise maratonu birinci bitirenler 40 bin lira, ikinciler 30 bin lira, üçüncüler de 20 bin lira ödülün sahibi oldu.

Parkurlar

Maratona katılanlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı’ndan Beşiktaş’a inecek. Sporcular, sahil yolunu izleyerek Karaköy’e ulaştı. Galata Köprüsü’nden sonra Sirkeci yönüne sapan atletler, sahil yolunu takip ederek Bakırköy Hava Harp Okulu önünden geldikleri istikamete döndü.

Sahil yolundan Gülhane Parkı’na doğru devam ederek parkın içinden geçen sporcular, tramvay yolundan Sultanahmet Meydanı’na çıktı. Yarış, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan ‘At Meydanı’nda, Sultanahmet Camisi’nin giriş kapısı ile Dikilitaş’ın arasında sona erdi.

Yarışa Kenyalılar damgasını vurdu!

Kadınlarda derece 2:27.9

Kadınlarda Kenyalı atlet Beatrice Cheptoo, 2 saat 27 dakika 9 saniyelik derecesiyle kadınlarda ilk sırayı elde etti. Maratonda aynı ülkeden Veronicah Njeri Maina, 2 saat 27 dakika 24 saniyelik süresiyle ikinci, Valentina Mateiko ise 2 saat 32 dakika 15 saniye ile üçüncü oldu.

Kenyalı atlet 2:10.32'lik dereceyle 45. İstanbul Maratonu'nu kazandı

45. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde 2:10.32'lik derecesiyle Kenyalı atlet Panuel Mkungo kazandı. Maratonda aynı ülkeden Benard Cheruiyot Sang 2 saat 12 dakika 41 saniyelik derecesiyle ikinci, James Kiplagat ise 2 saat 12 dakika 44 saniyelik derecesiyle üçüncü oldu.

İmamoğlu: Dünyada benzeri yok

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, start öncesi yaptığı konuşmada, "Dünyanın en özel güzel maratonlarından birisindeyiz. 45'inci kez koşulacak ve bugün çok özel bir gün. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının koşusu. Dolayısıyla hepinize bu güzel koşuda önce sağlık sonra başarı diliyorum. İki kıta arasında koşuluyor ve dünyada benzeri yok. Umuyorum ki bin yıllar sürecek cumhuriyetimizin varlığında bu koşu da İstanbul'da hep var olsun. İstanbul dünyanın medeniyet beşiği koşulan her alan sizlere çok özel deneyimler yaşatacak. 15 ülkeden 20 takımın katıldığı 140 sporcu ile 4 etaptan oluşan uluslararası bisiklet yarışımızı 28 eylülde yapmıştık. Maratonun yanına kardeş ekledik. Bugün de kurduğumuz bisiklet takımı öncü çıkış yapacak. Kıtalararası yarışı ikilemiş olduk. Barış için Mustafa Kemal Atatürk için koşalım" dedi.

45 bin sporcu ter döküyor

Dört kategoriden oluşan maraton, Dünya Atletizm Federasyonu'nun 28 Gold Label Kategorisi'nde, Avrupa'nın ise 5 yarışı arasında yer alıyor.

42K, 15K, 8K Kurumsal Koşu ve 8K Halk Koşusu etaplarından oluşan etkinlikte 9 bin görevli, 2 bin gönüllünün yanı sıra, 60'tan fazla kurum ve kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve sponsor firmalar Spor İstanbul'un koordinasyonunda görev yapıyor.

42K kategorisinde 5 bin, 15K kategorisinde 10 bin olmak üzere toplam 15 bin çipli koşucu ile 8K Kurumsal Koşu kategorisinde 15 bin ve Halk Koşusu'nda 15 bin rekreatif koşucu ile tüm kategoriler toplamda 45 bin sporcu ter döküyor. (DHA)