'Cumhuriyetin 100. yılı hak ettiği gibi kutlanacak' denmişti; Beştepe'de 29 Ekim resepsiyonu yok!

'Cumhuriyetin 100. yılı hak ettiği gibi kutlanacak' denmişti; Beştepe'de 29 Ekim resepsiyonu yok!
Gazete Pencere Haber Merkezi İktidarın Cumhuriyetin 100. yılını nasıl kutlayacağı merak edilirken ilk işaret Katar’da verilmişti. Gazze’de yaşananlardan dolayı Katar Büyükelçiliği Cumhuriyet Resepsiyonu’nu iptal etmişti....

Gazete Pencere Haber Merkezi

İktidarın Cumhuriyetin 100. yılını nasıl kutlayacağı merak edilirken ilk işaret Katar’da verilmişti. Gazze’de yaşananlardan dolayı Katar Büyükelçiliği Cumhuriyet Resepsiyonu’nu iptal etmişti. Cumhuriyetin ilanının 100. yılında kutlamaların sönük geçeceğine ilişkin ikinci işaretse, bayramın bir gün öncesine konulan Büyük Gazze Mitingi oldu. Kamuoyu 100 yıllık gururun hak ettiği gibi kutlanılmasına ilişkin bir haber beklerken gelen bu iki işaret 29 Ekim’e ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Tartışmaların haklılığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayram programı ile ortaya çıktı. Tıpkı Katar’da Türk Büyükelçiliği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bir Cumhuriyet klasiği olan bayram resepsiyonunu taslak programa almadı. Eğer son anda programda bir değişiklik olmazsa Erdoğan o gün sabah 11’de Anıtkabir’i ziyaret edecek, 12.30’da Beştepe’de tebrikleri kabul edecek, 17’de İstanbul’da Donanma ve Türk Hava Kuvvetleri’nin Boğaz’da yapacağı gösteriyi izleyecek. 1923’ü simgeleyen 19.23’te de televizyonlardan bayram mesajı yayınlanacak.

29 Ekim resepsiyonu yok

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hükümetin bayram hazırlıklarını grup toplantısında eleştirmiş, “Bir yüz yıl sonra mı bir daha şenlik yapacaksınız? Bunlar şenliği başka türlü anlıyor galiba. Anmak demek. 100. yılı kutlamak demek. Bilim insanlarının, sanatçıların, esnafın konuşması demek. Gençlerin sokaklarda yürümesi, meşale taşıması demek. Anıtkabir’i, şehitlerimizin mezarını ziyaret etmek demek. Eğlenmek, gülmek 100. yılı kutlamak demek” İfadelerini kullanmıştı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, kutlamalarla ilgili eleştirileri yanıtladığı sosyal medya paylaşımında, “Cumhuriyetimizin 100. yılını milli birlik ve beraberlik içinde, bütün kurumlarımızın kıymetli katkılarıyla, Cumhuriyetimizin ihtişamına layık bir şekilde kutlayacağız” mesajı vermişti. Altun başında bulunduğu İletişim Başkanlığı’nın katkı verdiği, “Son akşam yemeği” filminin fragmanını da paylaşımına eklemişti. Cumhuriyetin ilanından önceki akşam yaşananları anlatan filmin senaristi AKPi Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları’nın eşi Ayla Hacıoğulları. Altun paylaşımında 29 Ekim resepsiyonundan bahsetmedi.

İletişim Başkanlığı daha önce yayınlandığı etkinliklerle ilgili duyuruda ise İstanbul Üsküdar Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hayallerim vardı. Bu hayalleri tek tek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum" sözlerinden yola çıkılarak hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan Özel Sergisi açılacağını haber vermişti.

Duyuruda, 100. Yıl kutlamaları çerçevesinde İstanbul’un çeşitli noktalarında açılacak sergiler de sıralanmış, İstanbul Boğazı’nda dronlarla özel gösterim yapılacağı belirtilmişti.