İlgili adli tahkikatlar başlatıldı

İlgili adli tahkikatlar başlatıldı
Adalet Bakanı Bozdağ, depremde yıkılan binalarla ilgili adli tahkikatlar başlatıldığını açıkladı.Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, şu anda vatandaşlara...

Adalet Bakanı Bozdağ, depremde yıkılan binalarla ilgili adli tahkikatlar başlatıldığını açıkladı.

Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, şu anda vatandaşlara sağ salim ulaşmak için herkesin seferberlik içerisinde çalıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ama öte yandan cumhuriyet başsavcılıklarımız her yerde bu olaylarla ilgili adli tahkikatlarını başlattılar. Araştırmaları, soruşturmalar devam ediyor. Bunun sonucunda, dediğim gibi kusuru, ihmali, eksiği olan her kim varsa onların üzerine gidilecek ve onlar yargı önüne çıkarılacak ve hukuk önünde hesap vermeleri temin edilecektir. Zaten yasalarımızın, savcılarımıza da emri bu yöndedir.

Herhangi bir kişinin himaye edilmesi, görmezden gelinmesi söz konusu olmayacaktır. Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun, hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecek. Maddi hakikat bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılacak ve dediğimiz gibi mahkemelerimiz adli makamlarımız, bunları hukuk içinde ve hukuka uygun bir biçimde gerekleri elbette takdir edeceklerdir. Biz de bu adli süreçleri, milletimiz gibi yakından takip edeceğiz."

Bir çoğu zaman aşımına uğradı
Odatv’nin haberine göre 1999 depreminin ardından yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine 2 bin 100 dava açıldı. Bu davalardan bin 800’ü hukuki boşluklardan dolayı cezasız sonuçlandı. Geriye kalan 300 davanın 110 kadarına ceza verildi, birçoğu ertelendi. Bunun dışında kalan davalar ise 16 Şubat 2007 tarihinde yedi buçuk yıl geçtikten sonra zaman aşımına uğradı ve düşürüldü.

Örnek davalar ve sonuçları

● Düzce Ersoy Apartmanı: 36 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.
● Düzce Ömür Hastanesi: 11 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.
● Yalova Ceylankent Sitesi: 98 kişi öldü, iki sanığa verilen hapis cezaları ertelendi.
● Kocaeli Ubay Apartmanı: 58 kişi öldü, müteahhit hakkında verilen ceza ertelendi.
● Yüksel Sitesi: 316 kişi öldü, beş sanığa verilen çeşitli cezalar ertelendi.
● Can Göçer ve Zafer Coşkun: Veli Göçer’in oğluyla ortağı yakalanamadığı için haklarındaki dava zaman aşımına uğradı. Veli Göçer 48 ay ceza aldı.
● Sakarya: 695 davadan beş kişiye ceza verilebildi.
● Kocaeli: 600 dava açıldı, 12 kişi onar ay hapis cezası aldı. Altısının cezası infaz edildi, altısı için süre istendi.
● Yalova: 173 dava açıldı, hemen hemen tamamı sonuçlandı. Ceza aldığı bilinen tek isim Veli Göçer olup 18 yıl 9 ay hapse mahkûm edildi.
● Düzce: Yaklaşık 220 dava açıldığı sanılıyor. Yargılamaların sonucunda hiç kimse cezaevine girmedi.