İliç'in yeni belediye başkanının eşi Anagold firmasına iş yapıyor

İliç'in yeni belediye başkanının eşi Anagold firmasına iş yapıyor
İliç'teki maden faciasının üzerinden 66 gün geçti. MHP'den aday İliç Belediye Başkanı Mehmet Elçi'nin eşi Raziye Elçi'nin Anagold firması ile iş yaptığı ortaya çıktı.

T24'ten Candan Yıldız'ın haberine göre; MHP'den aday olan Mehmet Elçi aynı zamanda Anagold firmasına catering hizmeti veren Elçiler Temizlik Hizmetleri, Bilgisayar, Gıda, İnşaat, Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin sahibi. Daha doğrusu Erzincan Ticaret Odası kayıtlarına göre firma yetkilisi Raziye Elçi… Belediye Başkanı Mehmet Elçi'nin eşi
Milyonlarca ton ağırlığındaki zehirli toprağın altında 66 gün… Erzincan-İliç Çöpler köyünde faaliyet yürüten Anagold (SSR Mining ve Çalık Grubu) firmasına ait maden sahasındaki siyanürlü liç yığınının kayması sonucu toprak altında kalan Adnan Keklik'in cesedine facianın 66 gününde ulaşıldı. Toprak altında kalan 9 işçiden biri olan Adnan Keklik 14 yıldır süpervisor olarak Anagold'a çalışıyordu.

Siyanürlü liç yığınıyla ilgili "çatlak var" uyarısını yerinde incelemek için o gün (13 Şubat) sahaya gidenler arasındaydı.

Evli ve iki çocuk babasıydı. Çöpler köyünde ikamet ediyordu. Çocuklarından biri fen lisesine, diğeri de 5. sınıfa gidiyor. Köydeki tanıdıklarının anlatımına göre facia sonrası çocukların eğitim hayatı da sekteye uğramış. Adnan Keklik'in cenaze töreni yarın İliç merkezde yapılacak. Cenaze törenine Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da katılması bekleniyor. Adnan Keklik'in cesedi kullandığı araç içerisinde bulundu.

Liç yığının kaydığı toprak altında hâlâ yedi işçi var. 5 Nisan'da da işçilerden Uğur Yıldız'ın cesedine ulaşılmıştı. 2022 yılında siyanür sızıntısının olduğu Anagold firmasının faaliyetleri bir süre durdurulmuş, 16 milyon liralık cezanın ödenmesinin ardından şirket faaliyetlerine devam etmişti. 13 Şubat'ta 9 çalışanın hayatına mâl olan liç yığını kaymasından sonra da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı çevre izin ve lisans belgesini iptal etmişti.

Ancak bakanlığın sitesindeki bilgilere göre "Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle işletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilir. Bu işletmeler için izin süreci yeniden başlatılır ve işletme kendi adına yeni geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz."

Bu durumda Anagold geçici faaliyet belgesi alarak faaliyetlerine yeniden başlayabilir.

Maden sahasında şu an için altın arama faaliyeti yürütülmüyor. İşçilerin büyük bir kısmı da ücretli izinli. Madendeki faaliyet, madenin hemen aşağısında yer alan Sabırlı deresine kayan milyonlarca ton ağırlığındaki zehirli toprağın belirlenen çukurlara taşınmasıyla sınırlı. İşçilere ise işletmenin faaliyete geçip geçmeyeceği ile ilgili net bir bilgilendirme yapılmamış. Nisan ayı sonunda bir açıklama yapılması bekleniyor. Genel beklenti ise madenin yeniden faaliyetlerine başlayacağı yönünde. Anagold İlçenin ekonomi-politiğini belirleyecek kadar ilçe ekonomisinde etkin. Ekonomik faaliyetlerin merkezinde duruyor. Eski Bakan ve Başbakanlardan Binali Yıldırım'ın memleketi Erzincan gibi İliç de AKP'nin güçlü olduğu yerlerden biri… 2009'dan bu yana yerel seçim sonuçlarına baktığımızda başkanlık koltuğu AKP ve MHP arasında gidip gelmiş. 31 Mart'ta da AKP'nin kaybettiği MHP'nin kazandığı ilçe belediye başkanlığı koltuğuna, geçmişte AKP'de siyaset yapmış Mehmet Elçi oturdu.

mehmet-elci.jpg

MHP'den aday olan Mehmet Elçi aynı zamanda Anagold firmasına catering hizmeti veren Elçiler Temizlik Hizmetleri, Bilgisayar, Gıda, İnşaat, Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin sahibi. Daha doğrusu Erzincan Ticaret Odası kayıtlarına göre firma yetkilisi Raziye Elçi… Belediye Başkanı Mehmet Elçi'nin eşi.

raziye.png

Kendisini AKP'li olarak tanımlayan eski Çöpler köyü muhtarı, maden faciasının seçim sonuçlarına çok etkisi olmadığını, ancak AKP'deki "güç zehirlenmesi"ne tepki gösterenlerin kendisi gibi ya sandığa gitmediğini ya da MHP'ye oy verdiğini söyledi. Son yılların en büyük çevre felaketini yaşayan İliç'i gündemden düşürmemek önemli. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 21 Şubat'ta maden sahasının dokuz noktasından her gün numune alındığını ve laboratuvarlarda incelendiğini açıklamıştı. Siyanürlü toprağın yağmur sularıyla birlikte yer altı suyuna ve Fırat Nehri'ne karışması en büyük korku. Bu nedenle düzenli bilgilendirme yapılması zaruri… O zaman soralım… Hâlâ her gün 9 noktadan (Fırat suyu da dahil) numune alınıyor mu? Canlı varlığını, sağlığını tehdit eden siyanüre ilişkin numune sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı?