İmamoğlu'ndan Atatürk'süz cuma hutbesine tepki: Bu aklın ülkeye hiçbir faydası yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, kız çocuklarına yol arkadaşı olmak için 2021 yılında başlattığı ‘Büyüt Hayallerini” projesi kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda buluşma gerçekleştirdi....

İmamoğlu'ndan Atatürk'süz cuma hutbesine tepki: Bu aklın ülkeye hiçbir faydası yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, kız çocuklarına yol arkadaşı olmak için 2021 yılında başlattığı ‘Büyüt Hayallerini” projesi kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda buluşma gerçekleştirdi. Cumhuriyetin 100. yılında cuma hutbesinde Atatürk'ün adının geçmemesini eleştiren İmamoğlu "Bugün Cumhuriyet'in ne kadar değerli olduğunu tarifleyen bir hutbe dinledik. İçinde Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamak ve cumhuriyetle beraber onu paylaşmamak fikrini ortaya koyan bir aklın, bir zihnin gerçekten bu ülkeye faydası yok. Mış gibi yapılmaz. Cumhuriyetin değerlerini yaşayacaksınız. Onun özgürlüğüyle, onun verdiği eşitlikle hep birlikte var olacağız. Biliniz ki o cumhuriyet, o demokrasi olmasaydı ben de burada sizlere hitap ediyor olamazdım." dedi.

İmamoğlu şöyle konuştu:


“Cumhuriyet ile çok büyük kazanımlar elde ettik. Hiçbir kişinin, grubun, zümrenin üstün olmadığı eşit bireyler haline geldik. Özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı kazandık. Ulus olma bilincine ulaştık, kendi kendimizi yönetme gücümüzü, egemenliğimizi elde ettik. Cumhuriyet eğitimden üretime, teknolojiden kültür ve sanata, ulaşımdan sağlığa, hukuktan demokrasiye hemen her alanda büyük bir atılımı da beraberinde getirdi. Eğitimin ışığı Anadolu’yu en ücra köşelerine kadar aydınlattı, tarımda kara sabandan çağdaş üretim tekniklerine geçildi, hastalıktan kırılan bir halka sağlık hizmetleri ulaştı, yollar, fabrikalar açıldı. Birbiri ardına hayata geçirilen inkılaplarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri sağlam bir şekilde atıldı. Bugün çatışmalarla, savaşlarla çevrili bir coğrafyada istikrar abidesi bir Cumhuriyet olarak varlığımızı sürdürüyorsak bunu Cumhuriyetin attığı sağlam temele borçluyuz.”

“ Halide Edip Adıvarların, Erzurumlu Kara Fatmaların, ayın altında kağnılarla cepheye mermi taşıyan kahraman kadınların özverileri, mücadeleleri asla unutulmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Afife Jale, Safiye Ali, Süreyya Ağaoğlu, Remziye Hisar, Semiha Berksoy gibi öncü kadınların açtığı yolda ilerleyen çağdaş, üretken, güçlü kadınların çok değerli katkılarıyla ilerlemiş, gelişmiştir.”

"Bu Hazineyi sonsuza kadar koruyacağız"

“Türkiye Cumhuriyeti uluslararası müsabakalarda bayrağımızı göklere çeken kadın sporcularımızın, uluslararası festivallerde ödülle dönen kadın sanatçılarımızın vatan için gerektiğinde canını ortaya koyan kadın polis ve askerlerimizin, kadın öğretmenlerimizin, doktorlarımızın, avukatlarımızın ve özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyemizin 16 milyon İstanbulluya hizmet sunan kadın, çalışan ve yöneticilerinin 100 yaşındaki cumhuriyetimize geçmişten bugün katkı sağlayan herkesin en büyük hazinesidir. Bu hazineyi sonsuza kadar koruyacak cumhuriyet kazanımlarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde, aklın ve bilimin ışığında yürüyerek güzel ülkemizi daha aydınlık bir geleceğe hep birlikte ulaştıracağız. Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadele arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle, minnetle, özlemle anıyorum.”

“Bugün bir arada olmamızı, birbirimizi hissetmemizin 100 yıl önce atılmış olan bu kıymetli temel ile var olduğunu lütfen bilelim. Bu ülkede farklılıklarımızla çeşitli etnik köken ve dilleri temsil eden topluluklar olarak muazzam bir millete, muazzam bir ulusa dönüştük. Bunu korumak, geliştirmek hepimizin sorumluluğu. Dönem dönem ayrılıkçı anlayışlar veya bu birlik ve beraberliğimize kötü ve olumsuz duyguları katarak sanki belli bir bölümün, belli bir kesimin üstün olduğunu ya da belli bir kesimin daha aşağıda olduğunu ifade eden hangi husus var ise hep birlikte o duyguların her birini bertaraf edeceğiz. Ve daha temiz, daha berrak, daha eşitlikçi bir döneme hep birlikte adım atacağız.”

"Hakkı teslim etmek 86 milyonun borcudur"

“O yokluk döneminde bize dünyada cumhuriyeti ve demokrasiyi daha henüz eline, diline, önüne, bir kağıda, bir deftere yazmamış olan bir dünya var iken; cesur bir kararla devrimci bir ruhla bize bunu emanet eden Mustafa Kemal Atatürk'e o kararlılığı gösteren o insana minnet duymak gerçekten borcumuz. O gün kuruluşu anında eksikleri olabilir, bazı hususlar ihmal edilmiş olabilir bunu tamamlamak hepimizin boynunun borcu. Ama bir gerçeği bir asaleti, bir kararlılığı, hakkını o insana teslim etmek de o günden bugüne büyüyen 86 milyon insanı yani Türkiye Cumhuriyeti evlatlarının boynunun borcudur diye düşünüyorum. Bu bağlamda birbirimizi anlamayı, tarihimizi idrak etmeyi ve geleceğe dair birleşmenin unsurlarını önümüze koyarak kazanımlarımızı önümüze dizerek eksik kalan taraflarını da belirleyerek yol yürümeyi, kararlılıkla tercih etmeliyiz. Geçmişi yok sayan Mustafa Kemal Atatürk'ü anmaktan imtina eden kim var ise onları üzülerek izliyorum. Üzülerek takip ediyorum.”

"Ülkeye hiçbir faydası yok"

“Bugün Cumhuriyet'in ne kadar değerli olduğunu tarifleyen bir hutbe dinledik. İçinde Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamak ve cumhuriyetle beraber onu paylaşmamak fikrini ortaya koyan bir aklın, bir zihnin gerçekten bu ülkeye faydası yok. Mış gibi yapılmaz. Cumhuriyetin değerlerini yaşayacaksınız. Onun özgürlüğüyle, onun verdiği eşitlikle hep birlikte var olacağız. Biliniz ki o cumhuriyet, o demokrasi olmasaydı ben de burada sizlere hitap ediyor olamazdım. Gönlümüzle bugün belki de burada bu süreci dinleyebilecek, özgürlüğü ve ortamı sağlayamıyor olacaktınız. O bakımdan geliştirelim, konuşalım, tartışalım… O bakımdan biz bu görevleri üstümüze alalım. En iyisiyle, en layıkıyla çağdaş bir düşünceyi, çağdaş bir ortamı ülkemize kazandıralım. Ama geçmişi yok sayarak bu güzel Atatürk'ü, bu güzel cumhuriyeti anlatmayı, sıkıntıyla ifade etme içerisinde olup topluma da şirin gözükmek adına mış gibi yapanların tekrar altını çiziyorum; üzüntüyle ama bir yanıyla da gülerek izliyorum. Bu millet onlara sırası geldiğinde hak ettikleri cevabı demokrasi yoluyla verecek. Bundan adım gibi eminim.”

Öne Çıkanlar