İNANÇTAN SAYMADI KÜLTÜREL RENK DEDİ

İNANÇTAN SAYMADI KÜLTÜREL RENK DEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce açıkladığı Alevilerle ilgili yeni çalışmayı duyurdu. Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, “Kültür...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce açıkladığı Alevilerle ilgili yeni çalışmayı duyurdu. Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulacağını söyledi.

Erdoğan, bu hazırlık yapılırken “1585 cemevi ziyaret edilerek muhataplar dinlendiğini; valilik vasıtasıyla çözülebilecek sorunlar için talimatların verildiğini” söyledi:

“Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve mekanların tüm meselelerinin takibini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı tüm cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Cemevi hizmetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar kamu güvencesi, desteği ile yürütülecektir.

Cemevlerinde erkan hizmetlerini yürütmekten sorumlu önderlerden bu kurumsal yapı bünyesinde kadro verilecektir. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından en önemlilerinden biri olduğu bu adımların hayırlı olmasını diliyorum.”

CEMEVLERİ KÜLTÜR EVİ GİBİ GÖRÜLÜYOR

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından DW Türkçe'ye konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş, gündeme getirilen vaatlerin, Alevilerin temel taleplerinden uzak olduğu görüşünde.

Alevilerin temel taleplerinin başında eşit yurttaşlık, Madımak'ın müze yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilerek inançların özgürleştirilmesi ve cemevlerinin ibadethane olarak tanınması geliyor.

İsmail Ateş, "Bizim taleplerimizi son derece iyi anlıyorlar ama bize şunu yapmaya çalışıyorlar. ‘Biz size cemevi verdik' diye göz boyamaya çalışıyorlar. Biz cemevlerimizi kendimiz yaparız. Cemevlerimize yasal statünün kazandırılmasını talep ediyoruz. Bizler bir an önce Alevi kimliğinin tanınmasını istiyoruz” dedi.  Ateş, iktidarın cemevlerini kültür evi gibi gördüğünü, bu yüzden de Cemevleri Başkanlığını Kültür Bakanlığı altında kurmak istediğini dile getirdi.