Irak, Türkiye’den alacağı tazminatın tahsilatı için ABD’ye başvurdu

Irak, Türkiye’den alacağı tazminatın tahsilatı için ABD’ye başvurdu
Türkiye’nin, Irak merkezi hükümetini baypas ederek Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol ihraç etmesi ile ilgili tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurdu.Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, Türkiye ile birlikte...

Türkiye’nin, Irak merkezi hükümetini baypas ederek Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol ihraç etmesi ile ilgili tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurdu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, Türkiye ile birlikte 2014-2018 yılları arasında Bağdat’taki merkezi yönetimi baypas ederek, Irak petrollerini dünya pazarlarına ihraç etmesi üzerine Irak’ın başvurduğu uluslararası tahkim mahkemesinin verdiği Türkiye’nin tazminat ödemesi kararının uygulanması için Bağdat hükümeti ABD mahkemesine başvurdu.

Reuters’ın haberine göre Irak, uluslararası tahkim mahkemesinde Türkiye'ye aleyhine kazandığı tazminat kararının yürürlüğe konulması için ABD'deki federal mahkemeye dava başvurusunda bulundu.

TIKLAYIN- Türkiye, Irak’a petrol tazminatı ödeyecek

Bağdat, iki ülke arasındaki petrol sevkiyat anlaşmasını ihlal ettiği iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı 2014 yılında açtığı tahkim davasını kazandığını geçen ay açıkladı.

Irak devleti, ABD mahkemesine yaptığı başvuruda, "Arbitrasyon heyetinin aldığı nihai tazminat kararının, tanınması, teyit edilmesi ve yürürlüğe konmasını" istedi.
Türkiye, tahkim kararının ardından Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine Kerkük'teki sahalardan Ceyhan terminaline ham petrol taşıyan hattan akışı durdurmuştu.
Türkiye'nin yaklaşık 1.5 milyar dolar tazminat ödemesi gerekiyor.