İşte torpilin listesi: Bölge şefi, yeğenini özel kursla müdürlüğe aldı

İşte torpilin listesi: Bölge şefi, yeğenini özel kursla müdürlüğe aldı
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatımıza bağlı işyerlerinde daimi işçi kadrolarında istihdam edilecek işçiler için alımlarda torpil ve usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.Müdürlüğün Türkiye...

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatımıza bağlı işyerlerinde daimi işçi kadrolarında istihdam edilecek işçiler için alımlarda torpil ve usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Müdürlüğün Türkiye genelindeki 3 bin işçi alımında özellikle Bitlis Şefliği’nde çalıştırılmak üzere alınan işçiler, karayolları şefliğindeki yöneticilerin ve AKP il yönetiminden isimlerin arasından seçildi.

Şube şefinin yeğeni, tek kişilik pozisyona seçildi

Karayolları Bitlis 118. Şube Şefliği’nde Beko Loder (Kazıcı-Yükleyici) Operatörü olarak çalıştırılmak üzere tek kişilik bir kadro açıldı. Açılan kadroya asıl olarak seçilen Muhammet Enes Duruk’un ise şube şefi Remzi Duruk’un yeğeni olduğu ortaya çıktı.

Gazete Pencere’nin edindiği bilgilere göre, Beko Loder (Kazıcı-Yükleyici) Operatörü olarak seçilen Duruk’un 30 Mayıs’ta yapılan kurayla seçilmesine rağmen başvuru için gerekli şartları taşımadığı da öğrenildi.

Gençlik kolları yöneticisi de atandı

Karayollarına ait kura çekiminde Bitlis 11. Bölge Şefliği bünyesinde açılan pozisyona seçilen bir başka isim ise AKP Bitlis İl Gençlik Kolları Başkanı Yardımcısı Kubilay Kuşoğlu oldu.

Aynı aileden üç kişi seçildi

Asıl ve yedek olmak üzere toplam 92 kişinin seçildiği kura listesinde aynı soy ismini taşıyanların yoğunluğu da dikkat çekti. Şube şefinin yeğeninin yanı sıra AKP’li yöneticilerin yakınları da söz konusu kurada işçi olarak seçildi. Listede AKP Bitlis İl Örgütü’ne yakınlığıyla bilenen ve partiye üyelikleri bulunan Tokmak soy isimli üç kişi yer aldı. İkisi asıl birisi yedek olarak seçilen üç ismin aynı aileden olduğu öğrenildi.

Tokmak iki farklı işle iki farklı kuruma seçildi

Kura sonucu seçilen Kadir Tokmak’ın hikayesi torpil listesinin nedenli hayata geçirildiğini de sözler önüne serdi. Tokmak, karayolları bünyesindeki işçi alımıyla birlikte aynı dönemde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki işçi alımı için de başvuru yaptı.

Tokmak, iki başvurusunda da atanan isimler arasında yer aldı. Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Bitlis Şube Şefliği’nde Kar Temizleme Makinesi Operatörü olarak seçilen Tokmak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürlüğü bünyesinde de iş makinası operatörlüğünün aksine TIR-Çekici şoförü olarak asıl listede çıktı. 

Tokmak gibi kuzeni Ferhat Tokmak da aynı şekilde Bitlis Şube Şefliği bünyesinde açılan işçi alımı listesinde yer aldı. Şeflik bünyesinde açılan iki kişilik “İş Makineleri Bakım ve Onarımcısı” pozisyonu için de seçilen isimlerden biri yine Tokmak ailesinden oldu.

Yine Kat hizmetleri görevlisi olarak asıl listeden seçilen Rahmi Dağdagül’ün de AKP Bitlis İl Gençlik Kolları Başkanı Doğan Daldagül’ün yakını olduğu iddia edildi.

Önceden haberdar edildiler, özel kursla sertifika aldılar

Açılan pozisyonlar için başvuruda bulunan ancak kura sonucu elenen bir ismin paylaştığı bilgilere göre, işçi alımı duyurusu yapılmadan önce aralarında AKP yöneticilerinin yakınlarının da bulunduğu isimler haberdar edildi. İşe alım için gerekli belge ve sertifikaları bulunmayan isimler için de Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından özel kurs açıldı. Özellikle iş makinası operatörleri için sürücü kursları tarafından verilen sertifikalar geçerli olmasına rağmen kurs sonrasında verilen sertifikalarla başvuru yapıldı.

İl başkanının yakını da listede

Hem DSİ hem de Karayolları Genel Müdürlüğü listelerinde çıkan Kadir Tokmak’ın yanı sıra DSİ listesinde aynı pozisyonda çalıştırmak üzere seçilen bir ismin de AKP Bitlis İl Başkanı’nın yakını olduğu iddia edildi. Taksi şoförü olan Cem Günceoğlu da Tokmak gibi TIR-Çekici şoförü olarak asıl listeden işe alındı.

Bu isimlerin yanı sıra asıl ve yedek olarak seçilen 92 kişi arasında başka AKP’li yöneticilerin yakınları ve gençlik kollarına üye isimlerin de olduğu iddia edildi.

CİMER’e şikâyet

Söz konusu torpil ve usulsüzlük iddialarının ortaya çıkmasından sonra başvuruda bulunan ancak kurada seçilmeyen birçok kişi konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) taşıdı. İş alımların iptal edilmesini isteyen başvurucular, sorumluların da açığa çıkartılmasını istedi.

İddialarla ilgili ulaşılmak istenen Şube Şefliği yetkililerine ise ısrarlı aramalara rağmen telefonları yanıtlayan bir görevli dahi olmadığından ulaşılamadı.