İYİ Parti’den istifa eden Hasan Subaşı: Partim iktidara yol veriyor izlenimi yaratıyor

İYİ Parti’den istifa eden Hasan Subaşı: Partim iktidara yol veriyor izlenimi yaratıyor
Gazete Pencere Haber MerkeziİYİ Parti'nin bir önceki dönem Antalya Milletvekili Hasan Subaşı partisinden istifa etmesinin nedenlerini paylaştı.Geçmiş yıllarda Doğru Yol Partisi’nde siyaset yapan ve 2018 seçimlerinden önce İYİ...

Gazete Pencere Haber Merkezi

İYİ Parti'nin bir önceki dönem Antalya Milletvekili Hasan Subaşı partisinden istifa etmesinin nedenlerini paylaştı.

Geçmiş yıllarda Doğru Yol Partisi’nde siyaset yapan ve 2018 seçimlerinden önce İYİ Parti’ye katılan Hasan Subaşı, merkez siyaset iddiası taşıyan partisinin ‘savrulma’ yaşadığını belirterek İYİ Parti’nin iktidarla uğraşmak yerine muhalefetin yolunu kesen bir izlenim verdiğini ifade etti.

Partisinden dün istifa ettiğini açıklayan Hasan Subaşı, Twitter (X) hesabından istifasının gerekçelerini açıkladı.

Milletvekilinin soru ve araştırma önergeleri üzerinde konuşmaktan başka yapabileceği bir şeyin kalmadığını, TBMM’nin işlevsiz hale geldiğini savunan Hasan Subaşı, İYİ Parti’nin merkez siyaset iddiasını kaybettiğinde zayıfladığını, Altılı Masa’dan kalktığındaki oy kaybının da bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Hasan Subaşı’nın değerlendirmeleri şöyle:

“Hatta milli iradeyi yansıtması gereken en önemli güç odağı Meclis dahi işlevsiz kalmıştır. İşte o nedenle merkez parti iddiası ile kurulan İYİ Parti'nin muhalif bir parti olarak bu rejime karşı çıkışı önemli ve başarılı bir hamleydi. Halkı umutlandırmıştı, meclis ve milletvekilliği tekrar gücüne kavuşmalı demokratik bir rejim yeniden inşa edilmeliydi. Bugünkü rejimde ‘ben ekonomi bilirim, nas var’ diyen muktedirin yarattığı yoksulluğun faturasını bizler değil gelecek nesiller bile ödemekte zorluk çekecektir.

Yaşadığımız süreçte İYİ Parti'yi merkez siyaset iddiası ve muhalif duruşu güçlendiriyor, aksine kuşku yaratacak eylem ve söylemleri zayıflatıyordu. Masadan kalktığındaki oy kaybı da bunun belirgin göstergesiydi.

Bugün de o günlerde yaşanan savrulmanın benzerinin yaşandığı kanaatindeyim.

Esasen iktidarı ve yarattığı rejimi hedefine koyan muhalif bir partinin, iktidar nasılsa kazandı ve güçlendi artık onunla uğraşmak yerine muhalefetin yolunu keselim hatta onun yerine geçelim gibi bir düşüncesi varsa doğru değildir çünkü halkta, iktidara yol veriyor izlenimi yaratır, güven sarsar, muhalif seçmen kaybedilir.

İşbirliği, ittifak koalisyon gibi uzlaşmayı gerektiren girişimleri partiler zararlı faaliyet gibi göremez. Uzlaşma kültürünü öğrenmek ve geliştirmek siyasetin ve demokrasinin vazgeçilmezidir. ‘Her hâlükârda uzlaşılmalıdır’ diyemeyiz ancak halkın çıkarlarını seçmenin eğilimini gözeten partiler gerektiğinde uzlaşma yollarını aramalıdır. Hele belli tecrübeler kazanılmışsa...

Halk genel seçimde devleti önceleyerek oy verebilir güven duygusu öne geçebilir tıpkı geçtiğimiz seçimde olduğu gibi. Altılı Masa’nın oluşturduğu partilerde oluşan güven erozyonu seçimin kaderini etkilemiş yıpranmış iktidar tekrar bu sayede seçilebilmişti. Bu defa yerel seçimlerde bizatihi adayın güvenilirliği de önem kazandığı için iktidara karşı olan seçmen iktidarı uyarmak isteyecektir. Halkı bundan mahrum bırakmak muhalif seçmeni dağıtmak sadece mevcut rejimi tahkim etmeye yarar.”