İzmir'de 1 milyar dolarlık muamma

İzmir'de 1 milyar dolarlık muamma
İzmir'de 1 milyar dolarlık muamma... Para sisteme nasıl sokuldu, hangi hesaplardan işlem yapıldı? 35 milyar TL'yi aşan büyük çaptaki yolsuzluğun arkasında yalnızca 4'ü gümrük memuru olmak üzere 6 kişi mi bulunuyor?Gazete Pencere...
İzmir'de 1 milyar dolarlık muamma... Para sisteme nasıl sokuldu, hangi hesaplardan işlem yapıldı? 35 milyar TL'yi aşan büyük çaptaki yolsuzluğun arkasında yalnızca 4'ü gümrük memuru olmak üzere 6 kişi mi bulunuyor?

Gazete Pencere Haber Merkezi

İzmir'in Çeşme ilçesinde yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama suçlarına yönelik düzenlenen operasyonda 4'ü gümrük memuru olmak üzere 6 kişinin tutuklandığı duyuruldu.

İlk olarak Demirören Haber Ajansı tarafından yayımlanan haberde, 6 şüphelinin adreslerinde yapılan aramalarda 1 milyar 142 milyon 510 bin dolar, 18 milyon Euro ve 6 milyon 950 bin Danimarka Kronu'nun ele geçirildiği duyuruldu.

Açıklanan yüklü miktardaki para, kamuoyunda "hata" olarak yorumlanırken, İzmir Valiliği'nden haberi  kısmen doğrulayan açıklama yayınlandı.

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 1 sahte MİT kimliği, 4 adet farklı seri numaraları olan 1 dolar, çok sayıda ziynet eşyası ve delil niteliği taşıyan dijital materyaller ele geçirildiği belirtildi.

Ayrıca açıklamada, elde edilen resmi evraklar neticesinde toplamda 1 milyar 142 milyon 510 bin ABD doları, 18 milyon euro ve 6 milyon 950 bin Danimarka Kronu'nun usulsüz yollardan, sahte belgeler ile ülkeye giriş yapmış gibi gösterilerek sisteme dahil edildiği söylendi.

Yanıtlanmayan soru işaretleri...

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklama, olaya ilişkin soru işaretlerini gidermedi. Valilik açıklamasında 35 milyar TL'yi aşan yüklü miktardaki paranın ülkeye hangi yollarla sokulduğu, paranın kara para olup olmadığı, olduysa hangi yollarla aklandığını, kimlerin ya da hangi şirketlerin hesaplarına aktarıldığına dair ayrıntılara yer verilmedi.

Büyük çaptaki yolsuzluğun, yalnızca 6 kişi tarafından yapılıp yapılmadığı ve yolsuzluğun arkasında başka isimlerin olup olmadığı da cevabı aranan sorular arasında yer aldı.

Soru işaretlerinin giderilemediği olayda, İzmir Valiliği'nden yeni bir açıklamanın yapılması bekleniyor.