Kahire'de 'Barış Zirvesi' başladı: Sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz

Kahire'de 'Barış Zirvesi' başladı: Sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz
Mısır’daki Barış Zirvesi başladı. Kahire’de düzenlenen toplantıda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nın açılış konuşması sonrası ülke temsilcileri söz almaya başladıSisi konuşmasında “Adil bir çözüm olmaksızın Filistin...

Mısır’daki Barış Zirvesi başladı. Kahire’de düzenlenen toplantıda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nın açılış konuşması sonrası ülke temsilcileri söz almaya başladı

Sisi konuşmasında “Adil bir çözüm olmaksızın Filistin sorununun tasfiyesi mümkün değil ve Mısır'ın buna izin vermeyecek” ifadelerini kullandı. “Tüm sivillerin hedef alınmasını, öldürülmesini veya korkutulmasını kınıyoruz” diyen Sisi, “Filistin halkına ve tüm sivillere uluslararası koruma sağlanması çağrımızı yineliyoruz” şeklinde konuştu.

Zirve'de Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Konferansta yaşananlar

Ürdün Kralı 2. Abdullah, "İsrail liderliği, güvenlik kaygılarına askeri bir çözüm olmadığını anlamalıdır. İşgali altında yaşayan beş milyon Filistinliyi meşru haklarından mahrum bırakmaya devam edemeyeceğini ve Filistinlilerin hayatlarının İsraillilerin hayatlarından daha az değerli olmadığını anlamalıdır" dedi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Yer değiştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz, zorluklar ne olursa olsun topraklarımızda kalacağız" dedi.

Hamas'ın saldırılarını "hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini" söyleyen BM Genel Sekreteri António Guterres, ancak bu saldırıların Filistin halkına yönelik "toplu cezalandırmayı" asla haklı gösteremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Hakan Fidan konuştu

Türkiye'yi temsilen zirveye katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Kahire Zirvesi'nde "Bağımsız Filistin devleti kurulmalı. Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'dan çağrı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Filistin'deki trajik olayların ateşkes için acilen harekete geçilmesini gerektirdiğini ifade ederek, ülkesinin Filistinlilerin topraklarından çıkarılmasını reddettiğini bildirdi.

Prens Faysal, Kahire'deki barış zirvesinde yaptığı konuşmada, Gazze'ye yönelik güvenli insani koridorların derhal açılması ve uluslararası topluma İsrail'i uluslararası hukuka uymaya zorlaması çağrısında bulundu.

Suudi Bakan, Filistinlileri zorla yerinden etme girişimlerini reddettiklerini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki mevcut kriz konusunda şu ana kadar pozisyon alamamasından duyduğu hayal kırıklığını ifade etti.