Kayısı üreticilerden, fiyat tepkisi: Bu ülkede isyan koparsa çiftçiden kopar
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük can kaybı ve yıkımın yaşandığı Malatya'da kentin ekonomisini ayakta tutan kayısı üreticileri dertli.
Artı Gerçek'ten Yusuf Durdu'nın haberine göre, Art arda gelen zamlar ve girdi maliyetlerindeki artışa rağmen geçen yıl 200 TL'den satılan kayısı bu yıl 80 TL'ye kadar düştü. Akçadağ Ziraat Odası önünde toplanan üreticiler fiyatı protesto etti.
TMO'ya ve tüccarlara tepki
Üreticiler adına konuşan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, dünyada üretilen 5 milyon ton kayısının 750 bin tonunu Türkiye'nin sağladığını, bunun 650 bin tonunun da Malatya'da üretildiğini hatırlattı.
Kuru kayısının yüzde 85’nin Malatya çiftçisinin elinden çıktığını vurgulayan Kılınç, "Yıllardır spekülasyonlarla uğraşıyoruz. Ürünümüze sahip çıkılmıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yıllardır fındığı, tahılı, inciri alıyor, niçin kayısıyı almıyor? diye feveran ettik. En sonunda TMO’nun alım listesine zor bela kayısıyı koydurduk. Akabinde devletimiz Malatya’mıza 11 bin tonluk lisanslı kayısı alım deposu yaptı. Bu depolar yapıldığı, listeye alındığımız günden beri sadece 2020 yılında fiyat açıklandı ama bir kilogram kayısı dahi TMO tarafından lisanlı depolardan alınmadı. Neden alınmadı? Bu ticaretçi, ihracatçı, doymak bilmeyen insanlar oraya malı kaptırmadı. 30 TL'ye kadar fiyat verdi. Bu çiftçinin elindeki kupkuru malı alarak, nemlendirip yüzde 30 da arttırarak bunu ranta çevirdiler" dedi.
'Çiftçi dört ihracatçının elinde oyuncak oldu'
Malatyalı kayısı üreticilerinin küresel ısınma, sulama sorunu gibi pekçok sorunla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Kılınç, "Yetmedi 6 Şubat depremlerinde şehrimizi kaybettik. Bugün toplamış olduğumuz kayısılarımızı götürüp sac konteynerlerin içinde saklıyoruz. Peki, bu lisanslı depolar neye yarıyor? Ne için yaptı devlet bunu? Çiftçi için mi yaptı? Ticaret Borsası için mi? TMO alım yapmıyor. Aldırtmıyorlar, aldırtmıyorlar. Ne zaman bize sahip çıkılacak? Çiftçi, bugün dört ticaretçinin, dört ihracatçının elinde çocuk oyuncağı olmuş. Temmuzun, ağustosun sıcağı sırtına geçiyor, maliyetlerin altından çıkamıyor" diye konuştu.
'Kuru kayısı İstanbul’da 500-600 TL'
Artan maliyetlere dikkat çeken Kılınç, "Bir işçi yevmiyesi geçen yıl 500 TL'ye mal olurken bu yıl 1000 TL'ye mal oluyor. Ama geçen yıl 180 TL hatta 200 TL'ye sattığımız kayısıya utanmadan 80 TL teklif ediyorlar. Bu çiftçi ne yapsın? Üretmesin mi, terk mi etsin? 11 milyon kayısı ağacını söksün atsın mı? Ne yapmak istiyorlar? Kim sahip çıkacak? Bugün benim kayısımı Avrupa’da tüketici 20 euroya alıyor. 20 euro 660 TL. Bugün Ankara'ya İstanbul’a gittiğinde bir kilo kuru kayısı 500-600 TL Malatya’daki kayısı ticaretinin elindeki 300-350 TL Benim çiftçime 80 TL'ye reva gören insanlara buradan sesleniyorum. Sabrımızı taşırmayın. Bu ülkede isyan koparsa çiftçiden kopar" dedi.
Kaynak:Artı Gerçek