KKTC’ye müjde külliye

KKTC’ye müjde külliye
KKTC Meclisi’nde muhalefet partilerinin boykot ettiği oturuma katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç gündür anonsunu yaptığı ‘müjde’nin ‘cumhurbaşkanlığı külliyesi’ olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Proje çalışmaları...

KKTC Meclisi’nde muhalefet partilerinin boykot ettiği oturuma katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç gündür anonsunu yaptığı ‘müjde’nin ‘cumhurbaşkanlığı külliyesi’ olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Proje çalışmaları bitti ve inşasına da inşallah yakında başlıyoruz. Metehan bölgesinde, silahlı kuvvetlerimizle de görüşerek orada bir 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik” dedi. “Devlet olmanın işte ifadesi budur” diyen Erdoğan, “Bunu inşallah bu projeyi hayata geçirmek suretiyle nasıl bir Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs Türklerine ait bir devlet varmış bunu birilerinin görmesi lazım” dedi. Erdoğan’ın anlattığına göre Metehan bölgesinde yapılacak külliye içerisinde cumhurbaşkanlığı, parlamento ve millet bahçesi bulunacak.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla KKTC’ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lefkoşa’da Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu’nda milletvekillerine hitap etti. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) tarafından boykot edilen Erdoğan, konuşmasında Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştiren Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın adını anmadı. Erdoğan özetle şunları söyledi:
“Adada iki ayrı devlet iki ayrı halk vardır. Öncelikle Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tescil edilmesine ardından da adadaki iki devletin çözüm müzakerelerini yürütmesine yönelik KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Cenevre’de sunulan öneriye desteğimiz tamdır. Taviz vermeyiz, veremeyiz.
“KKTC’YE YAKIŞTIRAMIYORUZ”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da ne doğru dürüst bir parlamento binası var. İşte parlamento binamız burası. Biz bunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina, malum İngilizlere ait bir gecekondu, onu da yakıştıramıyoruz.
“500 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS ETTİK”
Cumhurbaşkanlığının bu külliyesiyle ilgili adımın proje çalışmaları bitti ve inşasına da inşallah yakında başlıyoruz. Nerede başlıyoruz? Belki onu merak ediyorsunuzdur. Metehan bölgesinde. Silahlı kuvvetlerimizle de görüşerek orada bir 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik ve bu 500 dönüm arazi içinde hem bu külliyeleri yapacağız bütün bunlarla beraber, gerçekten şöyle muhteşem bir millet bahçesini de orada yapalım, gerçekleştirelim. Tabii bunu söylerken özellikle gönlümden, yüreğimden de şu geçiyor. Devlet olmanın işte ifadesi budur. Bunu inşallah bu projeyi hayata geçirmek suretiyle nasıl bir Kuzey Kıbrıs Türklerine ait bir devlet varmış, bunu birilerinin görmesi lazım.
“İHTİŞAMLI BİR PARLAMENTO
BİNAMIZ OLSUN”
Mimar güzel bir çalışmayla projeyi ortaya çıkardı. Üç ayrı projeyi hayata geçirdi. Projeyi ben de takip ettim. Bu projeyle beraber işin inşaatına girilecek. Fazla zamanımız yok. Bir an önce şuralardan kurtulalım diyorum. Cumhurbaşkanlığı makamının olduğu yerden de kurtulalım diyorum. Her şeyiyle muhteşem, ihtişamlı bir parlamento binamız olsun. Parlamento binasında milletvekillerimizin kendilerine özgü çalışma mekanları olsun. Bütün bunlarla beraber konferans salonu vesaire… Bütün bunlarla dünyaya bu noktada kendisini görkemli şekilde gösterdiği bir külliyeye kavuşalım. KKTC’nin ilan edildiği bu tarihi binanın da müze haline getirilerek yeni nesillere bırakılmasının isabetli olacağını düşünüyorum.”

‘Saadet krizi’ni de adaya götürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Meclisine gelişinde KKTC Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından karşılandı. Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin fotoğrafları ile Türkiye, Azerbaycan ve KKTC bayraklarının yer aldığı “Üç devlet, tek millet. Kardeşlik ruhu ile buradayız” yazılı pankart açıldı. Meclis girişindeki duvarlara “Dünya Lideri Recep Tayyip Erdoğan, Hoş geldiniz” pankartı asıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu otobüsten KKTC Meclisi’ne gelişte “Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısı çalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile kalabalık bir heyet de eşlik etti. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Erdoğan’ı boykot ederek Meclis’e gelmeyen muhalefet partilerini ‘ihanet’le suçladı.