Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Şengüler iki buçuk yıl sonra cinsel istismar davasında yargılanıyor

Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Şengüler iki buçuk yıl sonra cinsel istismar davasında yargılanıyor
Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Ayhan Şengüler hakkında evli olduğu kadın H.Ş.’ye cinsel istismara maruz bıraktığı suçlamasıyla dava açıldı. Davanın iddianameden iki buçuk yıl sonra açılması tepkilere neden olurken...
Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Ayhan Şengüler hakkında evli olduğu kadın H.Ş.’ye cinsel istismara maruz bıraktığı suçlamasıyla dava açıldı. Davanın iddianameden iki buçuk yıl sonra açılması tepkilere neden olurken H.Ş’nin avukatı Selin Nakıpoğlu, “İki buçuk yıllık süreçte kadın öldürülebilirdi. Buna rağmen nasıl bu kadar beklendi? iki buçuk yıl sonra eğer kaçmadıysa duruşmaya çıkacak. Sanığın tutuklu olması gerekirken adli kontrol hükümlerinden biri dahi uygulanmış değil” dedi.

Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Ayhan Şengüler hakkında evli olduğu kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı suçlamasıyla hazırlanan iddianameden iki buçuk yıl sonra dava açıldı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Şengüler’in evli olduğu H.Ş. isimli kadın 6 Ekim 2021 tarihinde emniyete giderek evli olduğu Ayhan Şengüler’den şikâyetçi oldu. H.Ş. verdiği ifadede, “Ayhan Şengüler resmi nikahlı eşim. Bana sürekli kötü muamelede bulunuyor. Bana cinsel içerikli videolar izletip ‘bunlar gibi yapacaksın’ diyor. İstediğini yapmadığım zaman ise beni çıplak vaziyette ellerimi bağlayıp evden gidiyor. Bana yönelik sürekli ‘seni öldürürüm, yaşatmam’ diyerek tehdit ediyor” dedi ve Ayhan Şengüler’den şikâyetçi oldu.

10 Ekim 2021’de ifadesi alınan Şengüler suçlamaları reddetti. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı se 21 Aralık 2021 tarihinde Şengül hakkında iddianame hazırladı. İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, Ayhan Şengüler’in evli olduğu H.Ş.’ye karşı “Zincirleme nitelikli cinsel saldırı, zincirleme nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kötü muamele ve zincirleme tehdit” suçlarını işlediği ifade edilerek Şengüler’in yargılanıp cezalandırılması istendi.

İddianamenin 21 Aralık 2021 tarihinde hazırlanmasına ve H.Ş.’nin şikâyetinin üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçmesine rağmen dava yeni açıldı. Davanın ilk duruşması 14 Mart tarihinde Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmaya kadın örgütlerinin de katılması bekleniyor.

Şengüler belki de kaçtı

H.Ş.’nin avukatı Selin Nakıpoğlu, “Savcının sevk maddelerinin ön gördüğü ceza yüksek. İki buçuk yıllık süreçte kadın öldürülebilirdi. Buna rağmen nasıl bu kadar beklendi? Mahkemenin bir iddianameyi değerlendirmesi nasıl iki buçuk yıl sürer? Bu soruşturmayı böylesine uzatan, yargılamanın başlamasını bu kadar geciktiren yargı personelinin, ağır ceza mahkemesi üyelerinin sorumluluğu çok büyük. Ayhan Şengüler kaçabilirdi ve belki de kaçtı, bilemiyoruz. 14 Mart’ta biz duruşma salonunda olacağız ama sanık hakkında hâlâ bir adli kontrol uygulaması yok. Bu suçları işleyen kişi elini kolunu sallayarak dolaşıyor ve iki buçuk yıl sonra eğer kaçmadıysa duruşmaya çıkacak. Sanığın tutuklu olması gerekirken adli kontrol hükümlerinden biri dahi uygulanmış değil” dedi.

Ayhan Şengüler’in çocuğuna cinsel istismar dosyası kapatılmıştı

Kuran’a Hizmet Vakfı’nın sorumlusu Ayhan Şengüler’in kapatılan istismar dosyasına karşı yapılan itirazdan hâlâ bir sonuç alınamadı. Ayhan Şengüler’in 4 yaşındaki kızı D.Ş.’yi istismara maruz bıraktığına dair rapor hazırlanmasına rağmen dosyasının kapatılmıştı.

Anne H.Ş. savcılığa yaptığı itirazda, “Bana Kuran’a Hizmet Vakfı’nda tecavüz eden Ayhan Şengüler ile zorla evlendirildim. 15 yaşında bir çocukla evliliğimiz sırasında birliktelik yaşadı” iddialarında bulunmuştu. Hatta selefi ve devlet karşıtı söylemlere sahip olduğu bilinen ve Kuran’a Hizmet Vakfı adı altında faaliyet yürüten tarikatın şeyhlerinin anne H.Ş.’nin evinde mahkeme kurduğu da ortaya çıkmıştı.