Kürşat Zorlu’dan, İmamoğlu ve Özel’e ‘afiş’ yanıtı: Murat Ongun’dan bilgi alırlarsa durumun gerçekliğini görecekler

Kürşat Zorlu’dan, İmamoğlu ve Özel’e ‘afiş’ yanıtı: Murat Ongun’dan bilgi alırlarsa  durumun gerçekliğini görecekler
İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, 'afiş sansürüne' ilişkin yaptığı açıklamada " Afişlerimizin sansürlenmesi, demokrasiyle alakalı değil. İlgili şirket tarafından onay alınmadığı gerekçesiyle afişler engellendi. Anlaşmış...
İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, 'afiş sansürüne' ilişkin yaptığı açıklamada " Afişlerimizin sansürlenmesi, demokrasiyle alakalı değil. İlgili şirket tarafından onay alınmadığı gerekçesiyle afişler engellendi. Anlaşmış oldukları şirketten kendilerine bir geri dönüş olmadığını ifade eden Zorlu, “Zannediyorum bilgiyi doğru yerden almıyorlar. Onun için mesela Sayın Murat Ongun’dan bilgi almak isterlerse; durumunun gerçekliğini, detaylarını çok daha net bir şekilde görmüş olacaklar” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zorlu, “Yargıtay ilgili dairesinin hukuk tanımazlığı karşısında ilk tepkiyi gösteren ve Anayasa kitapçığını Yargıtay binasına ilk götüren İYİ Parti oldu” dedi.

11 Şubat Pazar günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde ise İstanbul Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkan Adaylarının yer alacağı aday tanıtım ve proje lansman toplantısı gerçekleştireceklerini açıklayan Zorlu, “Yine bu kapsamda Yerel Yönetim Başkanlığımızın koordinasyonunda tüm Türkiye’ye yönelik lansmanımızı gerçekleştirmek üzere 24 Şubat Cumartesi günü Ankara Kongresium’da vatandaşlarımızla bir araya gelmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Murat Kurum’un emeklilere yönelik vaadi

“Sayılarla o kadar oynadılar, o kadar çok politika hatası yaptılar ki, artık kendileri de neyi nasıl düzelteceklerini hesaplayamaz durumdalar.” diyen Zorlu, “Ve hâl böyleyken tek dertleri ülkeyi içine soktukları ekonomik buhrandan kurtarmak yerine, daha fazla belediye kazanmak olduğundan her türlü vaatte bulunmaya da hazırlar.” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un emeklilere yönelik aylık 2.500 TL vaadine değinen Zorlu, “Bu vaadin trajik olmasının iki nedeni var ve ikisi de en nihayetinde emeklilerle alay etmekten başka bir şey değil” değerlendirmesini yaptı.

Zorlu, şöyle devam etti:

“Birincisi, bu vaadi geliştirenlerin matematikle arası pek iyi değil belli ki. Sayın Kurum bu yardımı ihtiyaç sahibi emeklilere vereceğini söylüyor. Ama hükûmetin politika hataları nedeniyle, ülkemizde neredeyse tüm emeklilerin ihtiyaç sahibi statüsüne geçtiğinin farkında değil. Biz şimdi insaflı davranalım ve 15 milyondan fazla emeklinin 8 milyonu ihtiyaç sahibi diyelim. İstanbul’da ülke nüfusunun yüzde 18,7’si yaşıyor. İhtiyaç sahibi emeklilerin de yüzde 18,7’si İstanbul’da yaşıyor desek 1,5 milyon emekli eder. Her birine ayda 2.500 TL versek yılda 45 milyar TL eder. Gelin görün ki, Büyükşehir'in 2024 bütçesi 516 milyar TL olarak açıklandı. Yani sayın Kurum’un ‘’dağıtacağım’’ dediği tutar İBB’nin toplam bütçesinin yüzde 8,7’si yapıyor.”

Siyasi iktidarın kendi yarattığı yoksulluğu yönetmeye alıştığını, vaatlerin bile bu yaklaşımla belirlendiğini belirten Zorlu, söz konusu vaadin trajik olmasına ilişkin şöyle konuştu:

“Muhalefetin bu soruna dikkat çekmesi elbette anlaşır da, siyasi iktidarın emeklilerin aldıkları aylıkların kendilerine yetmediğini kabullenişi nasıl açıklanabilir? ‘Sizin zamanında aldığınız maaşlardan bir sürü para kestik, hâlâ da aldığınız her üründen KDV, ÖTV topluyoruz. Ama size reva gördüğümüz hayatınızı idame ettirmeye yetmeyecek bir aylık…’ diyorlar. Ben de buradan kendilerine seslenmek istiyorum: Milletin sizin sadaka vaatlerinize karnı tok! Siz ödedikleri vergilerden hak ettiklerini verin, başka bir şey istemiyorlar.”

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi  

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine değinen Zorlu, “Biz bu olaya en başından bu yana ideolojik ya da siyasal bir saikle bakmadık. Anayasal devlet olgusunu yaşatmak; hukukun üstünlüğünü, bireyin hak ve özgürlüğünü savunmak adına bu hukuksuzluğun karşısında olduk. Yargıtay ilgili dairesinin hukuk tanımazlığı karşısında ilk tepkiyi gösteren ve Anayasa kitapçığını Yargıtay binasına ilk götüren İYİ Parti oldu.” dedi.

İlk derece mahkemesinin yaptığı usul hatasını düzeltmek ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın uygulanmasını sağlamakla görevli olan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi kararına “uyulmaması” şeklinde Türk hukukunda bulunmayan ve eşine benzerine rastlanmayan bir karar verdiğini vurgulayan Zorlu, Türk Anayasası’nın 153. Maddesi’ne göre; Anayasa Mahkemesi kararlarının; yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığını hatırlattı.

“Anayasa’nın amir hükmü ve özel hükümler açıkken; Anayasa Mahkemesi’nin kurmuş olduğu hak ihlali kararının yerel mahkemece uygulanması ve hak ihlalinin giderilmesi anayasal ve hukuki bir mecburiyettir.” diyen Zorlu ,”Gelinen noktada ise Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen yerel mahkeme ve Yargıtay 3.Ceza Dairesi siyasi iktidarın baskı ve telkinleri neticesinde Anayasa’yı ihlal ederek kararı uygulamaktan imtina etmişler ve Can Atalay hakkında kurulan hüküm Gazi Meclis’te okunarak milletvekilliği düşürülmüş, hukuk garabetlerine bir yenisi daha eklenmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti afişlerine sansür

Zorlu, basın toplantısının sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partisinin afişlerine yönelik sansür açıklaması ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun verdiği yanıtlar sorulan Zorlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle bu süreci bir kez daha vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Tek başımıza seçime katılma kararı almamızdan itibaren iki yumruk arasına sıkıştırılmak istenen milletimizin bu mücadeleye ortak oluşu engellenmek istendi. O anlamada önümüze engeller konulmaya gayret edildi. Genel Başkanımızın dünkü yaptığı açıklama da bazı sözleri bazı medya organları tarafından çarpıtılarak verilmiştir. Biz hem sarayın hem de bugün karşımıza çıkarılan bu engellerin de altını çizerek özellikle vurguladık. İYİ Parti kurulduğunda uzunca bir süre çok büyük engellemelerle karşılaştı. Barikatlar kuruldu, araçlar engellendi, salonlar verilmedi, elektriklerimiz kesildi. Bunları yapanlar kimdi? Genel Başkanımız dün bunları da ifade etti. Dedi ki; ‘bunların yanına yeni bir tane daha engelleme eklendi.’ Bunun altını çiziyorum çünkü; bazı yayın organları burada dem vurarak demlendiklerini unutup başka noktalara tartışmayı taşıma gayreti içerisinde oldular.

Biz bu seçim sürecinde de seçim kampanyamızı yürütme anlayışı ile prosedürleri tamamladık.

3 büyükşehirde pazartesi günü itibariyle tüm vatandaşlarımıza sunacağımız tanıtım afişlerimiz billboardlara çıkacak ve bunları vatandaşlarımızın takdirlerine sunmuş olacaktık. İlgili yüklenici şirketle anlaşmamızı yaptık, sözleşmemizi yaptıktan sonra ücretimizi gönderdik. Bu manada pazar günü içerisinde söz konusu illerde billboardlara konumlandırmak üzere baskılar da alınmaya başlandı. Ama ne olduysa o arada ilgili şirket bize geri döndü ve bu afişleri bu sloganları bu haliyle kullanmalarına izin verilmediğini bize bildirdi. Tekrardan vatandaşlarımıza göstermek istiyorum. ‘Tek adam baskısına eş başkan kavgasına da mecbur değilsin’, bir diğeri ‘Cumhuriyete savaş açana da teröre alan açana da mecbur değilsin.’ Ne zaman görülmüştür bir siyasi partinin propagandası milletine sunduğu taahhütlerin bir belediye tarafından belirlenmek istenmesine. Dolayısıyla bunun siyasal rekabetle, demokrasiyle alakası yoktur. İlgili şirketten yazılı olarak da bize bu cevabı vermelerini istedik, hala bir cevap yok. Sayın İmamoğlu ve Sayın Özel bu konuda bir açıklama yaptı, yanlış hatırlamıyorsam ikisinin de açıklamasının üzerinden 24 saat geçti. Bize herhangi bir şekilde bu şirketten; anlaşmamız olduğu halde, parasını ödemiş olduğumuz halde ve birisi CHP’nin genel başkanı diğeri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bu açıklamaları yapmış olmalarına rağmen herhangi bir olumlu seyir, adım, girişim olmamıştır. Zannediyorum bilgiyi doğru yerden almıyorlar. Onun için mesela sayın Murat Ongun’dan bilgi almak isterlerse durumunun gerçekliğini, detaylarını çok daha net bir şekilde görmüş olacakları düşüncesindeyim.”

CHP Genel Başkanı Özel’in Akşener’e yanıtı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Eskişehir’de yaptığı konuşma üzerinden kendisine tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e verdiği yanıt sorulan Zorlu, “O iklimde yapıldığı anda ortaya konulmak istenen bu ifadeler, bizim kabul edebileceğimiz şeyler değil. Sayın Genel Başkan (Özgür Özel) bunu kast etmediğini ifade etmişse, bu noktada ben Sayın Genel Başkanımızın değerlendirme yapması gerektiği bir noktada, buna bir açıklama getirmeyeyim. Sayın Genel Başkanımız buna önümüzdeki günlerde değinecektir.” dedi.