Livaneli: Cannes'da hükümetine en ağır eleştiriyi Fransız yönetmen yaptı, taşra zihniyetine duyurulur

Livaneli: Cannes'da hükümetine en ağır eleştiriyi Fransız yönetmen yaptı, taşra zihniyetine duyurulur
Cannes Film Festivali’nde “Anatomy of a Fall” filmi ile prestijli Altın Palmiye ödülünün sahibi olan Fransız yönetmen Justine Triet, Fransa hükümetini eleştirdi. Triet konuşmasında Fransa’daki “neoliberal hükümetin...

Cannes Film Festivali’nde “Anatomy of a Fall” filmi ile prestijli Altın Palmiye ödülünün sahibi olan Fransız yönetmen Justine Triet, Fransa hükümetini eleştirdi.

Triet konuşmasında Fransa’daki “neoliberal hükümetin kültürü ticarileştirmesi, Fransa’nın kültürel sıradışılığını kırma yolunda” dedi. 

Triet, konuşmasında Fransa’da hükümetin Ulusal Meclis onayı almadan yürürlüğe soktuğu, geniş çaplı protestolara neden olan emeklilik reformuna da değindi. Triet, ülkesinde emeklilik reformuna karşı tarihi protestolar yaşandığını ancak eylemlerin “şoke edici bir biçimde” bastırıldığını söyledi.

Dizdar eleştirilerin odağındaydı

Nuri Bilge Ceylan imzalı "Kuru Otlar Üstüne"deki performansıyla; Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü alan Merve Dizdar, yaptığı konuşmada filmdeki 'Nuray' karakterine vurgu yaptı. Karakteri tanımak için çok çalışmasına gerek kalmadığını ifade eden Dizdar, "Yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Ödülü "Umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum" dedi.

Dizdar, Türkiye'de geniş çevrelerce kişi tarafından ülkesini dünyaya "şikayet" ettiği gerekçesiyle eleştirilerin odağında kalmıştı.

Livaneli: Taşra zihniyetine duyurulur

Yazar Zülfü Livaneli, Fransız yönetmenin ülkesini eleştirmesine ilişkin olarak Twitter hesabından "Cannes Festivali’nde Merve Dizdar göğsümüzü kabartırken, kendi hükümetine en ağır eleştiriyi, Altın Palmiye kazanan Fransız yönetmen Justine Triet yaptı. Macron’a ağır suçlamalar yöneltti. Taşra zihniyetine duyurulur." ifadelerini kullandı.