Macron, Çin’den “bağımsızlık” fikriyle döndü

Macron, Çin’den “bağımsızlık” fikriyle döndü
Çin ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa’nın “ABD takipçisi” gibi görünmekten rahatsız olduğunu dile getirdi.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın ABD dolarına...

Çin ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa’nın “ABD takipçisi” gibi görünmekten rahatsız olduğunu dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın ABD dolarına bağımlılığının azaltması gerektiğini savundu.

Avrupa’nın en büyük risklerden birinin kendisinden kaynaklanmayan krizler olduğunu söyleyen Macron, Çin ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Euronews’te yer alan habere göre Tayvan sorununa ilişkin konuşan Macron, Çin ve ABD arasındaki bu konuda yaşanan gerilime Avrupa’nın taraf olmaktan kaçınması gerektiğini savundu.

Avrupa’nın Fransa önderliğinde bir süper güç olması gerektiğini söyleyen Macron, “Karşı karşıya olduğumuz en büyük risk, bizim olmayan ve Avrupa’nın stratejik özerkliğini inşa etmesini engelleyen krizlere yakalanmak” dedi.

AB’nin dış politikada ABD’nin takipçisi gibi görünmesinin olumsuzluklarına işaret eden Macron, Tayvan konusunda örnek vererek, “Avrupalıların cevaplaması gereken soru... Tayvan'da (bir krizi) hızlandırmak bizim çıkarımıza mı? Hayır. Daha da kötüsü, biz Avrupalıların bu konunun takipçisi olmamız ve atacağımız adımları ABD’ye Çin'in aşırı tepkisine göre belirlememiz olur” ifadelerini kullandı.

Macron ayrıca Avrupa’nın silah ve enerji alanında da ABD’ye olan bağımlılığın arttığı şikayetinde bulunarak, AB’nin savunma sanayisini güçlendirmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Pekin ve Moskova’nın da sürekli gündeme getirdiği uluslararası rezerv olarak ABD dolarına olan bağımlılıktan duyduğu endişeyi dile getiren ve bu konuda Avrupa’nın dolara olan bağımlılığı düşürmesini isteyen Macron, “İki süper güç arasındaki gerilim tırmanırsa... stratejik özerkliğimizi finanse edecek zamanımız ve kaynağımız olmayacak ve bağımlı hale geleceğiz” dedi