Maden sahasını şüphelilere kapatın

Maden sahasını şüphelilere kapatın
Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü İşletmesine (TTK) ait maden ocağında 41 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili başlatılan soruşturmaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bartın Barosu ve...

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü İşletmesine (TTK) ait maden ocağında 41 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili başlatılan soruşturmaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bartın Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar da müdahil oldu.

DW Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre Soma, Ermenek gibi maden facialarına dair yargılama süreçlerinden deneyimli olan ÇHD’li avukatlar, soruşturmayı yürüyen Bartın Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek 26 talep sıraladı. Dilekçeyi, TBB ve Bartın Barosu da imzaladı.

Avukatlar, grizu patlamasıyla ilgili şüphelilerin delil karartmasının önüne geçilmesi için maden sahasına girişinin yasaklanmasını, teknik inceleme için gerekli olan bilgi ve belgelere el konulmasını istedi.

Madenin içinde yapılacak keşife bağımsız bilirkişi heyetlerinin katılması gerektiğine de değinilen dilekçede, bilirkişilerin grizu patlamasının yaşandığı işletmenin yönetimleri ile bağlantısının olmamasının sağlanması talep edildi. Dilekçede, inceleme için TMMOB ile irtibata geçilerek bağımsız uzman mütaalası alınmasına olanak sağlanması da istendi. Avukatlar, 14 Ekim’deki patlamadan 9 gün önce Sayıştay Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı ve beraberindeki ekibin, patlamanın yaşandığı -350 metre kotunda yaptıkları incelemeye ilişkin rapor ve kayıtların alınmasını da talep etti.