Maraş Katliamı'nın üzerinden 45 yıl geçti: Valilik meydanda anmayı yasakladı

Maraş Katliamı'nın üzerinden 45 yıl geçti: Valilik meydanda anmayı yasakladı
Maraş Katliamı, 19 Aralık 1978'de başlayan ve bir hafta süren saldırılarda 111 kişinin Alevi oldukları gerekçesiyle öldürüldüğü trajik bir olaydır. Alevi kurumları katliamın 45. yılında Kahramanmaraş Valiliği'nin resmi...

Maraş Katliamı, 19 Aralık 1978'de başlayan ve bir hafta süren saldırılarda 111 kişinin Alevi oldukları gerekçesiyle öldürüldüğü trajik bir olaydır. Alevi kurumları katliamın 45. yılında Kahramanmaraş Valiliği'nin resmi miting alanında anma etkinliği yapmak istedi. Ancak valilik resmi alana "güvenlik gerekçesiyle" izin vermedi.

Helin YILMAZ

19 Aralık 1978'de başlayıp bir hafta süren Maraş Katliamı, ülke tarihindeki en kanlı olaylardan biri olarak kayıtlara geçti. Resmi rakamlara göre 120 kişinin, insan hakları örgütlerine göre ise 500'e yakın kişinin hayatını kaybettiği bu trajedi, aynı zamanda 12 Eylül darbesine giden sürecin önemli kilometre taşlarından biridir.

Katliamın hedefi Alevi mahalleleri olmuş, saldırılarda yüzlerce insan yaralanmış, 210 ev ve 70 işyeri tahrip edilmiştir. Katliamın organize edilme şekli ve failleri, MHP-Ülkü Ocakları iddianamesinde detaylı bir şekilde yer almaktadır. Maraş Katliamı, toplumsal bir travma olarak hafızalarda kalmış, olayın yarattığı acılar uzun yıllar boyunca devam etmiştir. Bu karanlık dönem, ülkedeki siyasi gerilimleri tırmandırmış ve 12 Eylül darbesinin zeminini oluşturmuştur.

Bugün, Maraş Katliamı hala üzerinde konuşulan, aydınlatılmamış bir döneme ait bir acı noktadır. Katliamın detayları ve failleriyle ilgili soru işaretleri, adalet arayışı devam etmektedir. 45 yıl sonra bile bu acı olay, toplumun hafızasında tazeliğini korumaktadır.

Resmi etkinlik alanına izin verilmedi

Gazete Pencere'ye konuşan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Kahramanmaraş'ta resmi miting alanı olan İstasyon Meydanı'nda anma yapmak istediklerini belirtti. Ancak Kahramanmaraş Valiliği 23 Aralık'ta "güvenlik gerekçesiyle" miting alanına izin vermedi. Geçmez, Türkiye ve Avrupa'daki tüm Alevi kurumlarının 23 Aralık'ta Yörükali Mahallesi'ndeki Erenler Cemevi'nde anma yapılacağını duyurdu.

"Unutmayacağız, mutlaka hesaplaşacağız"

Siyasetçilerden ve sivil toplum kuruluşlarından da Maraş Katliamı'na ilişkin pek çok tepki geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Maraş Katliamının 45. yılında yaptığı yazılı açıklama ile hakikat ve adalet arayışında ısrar ettiklerini ifade etti. İHD, bu katliamın diğer Alevi katliamları gibi devletin gözetiminde gerçekleştiğini, kolluk kuvvetlerinin herhangi bir müdahalede bulunmadığını vurgulayarak “Bu yönüyle bu katliamın sorumlusu devletin kendisidir” dedi.

Türkiye İşçi Partisi, "45 yıl önce bugün, Maraş'ta ülkücü çeteler tarafından katledilen canlarımızı özlemle anıyoruz. Katliamcı faşist zihniyetin ülkemize ve Alevi yurttaşlarımıza yaşattığı acıları unutmayacağız, mutlaka hesaplaşacağız" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcı Burhanettin Bulut, sosyal medya hesabından katledilenleri andı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Tarihimizin karanlık lekesi Maraş Katliamı'nın acısı 45 yıldır aklımızda, yüreklerimizde" derken Milletvekili Mahmut Tanal da sosyal medya hesabından "Gözü dönmüş canilerce katledilen vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Unutmadık, unutmayacağız!" paylaşımında bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "45 yıl önce bugün, birlik ve beraberliğimizi hedef alan zihniyet insanlığa karşı ağır bir suç işledi. Bu güzel memleketin dostluk ve kardeşlikle harmanlanmış dokusunu yok etmeye çalışan her türlü eylemin karşısındayız. Yitirdiğimiz canlara saygı ve rahmetle" notunu düştü.