Meloni'ye İstanbul ziyaretinde eşlik eden Ortaylı: Böyle bir adım atılırsa bu vatana ihanettir

Meloni'ye İstanbul ziyaretinde eşlik eden Ortaylı: Böyle bir adım atılırsa bu vatana ihanettir
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye Kapalıçarşı ziyaretinde eşlik eden tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘faşist’ Meloni’yi ‘çok cana yakın buldu. Ortaylı, ''Ne Almanya ne Fransa başbakanları ne de Hollanda ve İsveç...
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye Kapalıçarşı ziyaretinde eşlik eden tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘faşist’ Meloni’yi ‘çok cana yakın buldu. Ortaylı, ''Ne Almanya ne Fransa başbakanları ne de Hollanda ve İsveç hiçbiri onun gibi değil.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi üç gün önce kabul etmişti. Meloni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önceki gün gerçekleşen görüşmesi öncesinde Kapalıçarşı’yı ziyaret etti. İstanbul’un dünyaca ünlü mekânına ziyarette Meloni’yi Prof. Dr. İlber Ortaylı yalnız bırakmadı.

Görüşmede Afrikalı göçmenlerin ele alındığı iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Meloni'ye İstanbul gezisi sırasında eşlik eden Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan katıldığı canlı yayında dikkat çeken açıklamalar geldi.

Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye getirilmek istendiğini anlatan Ortaylı, "Çiğ et yiyen, sokaklarda işeyen, çıplak gezen kesim var, İnşallah onları göndermezler. Böyle bir adım atılırsa bu vatana ihanettir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı Habertürk yayınında İtalyan basınında çıkan ve Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmek istendiğine yönelik iddiaları doğruladı.

Ortaylı, göçmen anlaşması iddialarına dair şunları söyledi; "Çok önemli bir tezleri var. Afrikalı göçmenler İtalya'yla, bize gelecekmiş. İtalya'nın doğru, yabancı kaldıracak bir yapısı yok. Ne mekanı yeter ne hizmetleri yeter ne kaynakları. O çok açık. Ama zaten bizde yeterince var. Zenciler üzerine yazılan bazı mesajları okudum, felaket. Fransa'nın güney sahillerinde, Almanya'nın en 'faşo' yerlerinde falan böyle şeyler yazılmaz. Çok ayıp bir şey, utandım."

"Türkler o kadar da zenci düşmanı bir millet değil. İyi kötü bu memleket ilk defa şimdi tanımıyor Afrikalıları. Pekala arada bir sempatik bir ilişki şu anda bile var. Buradaki Afrikalılar çok fazla şikayetçi değiller. Bir şekilde ilişkiler normal gidiyor, problemimiz başka gruplarla. Çiğ et yiyen, affedersiniz sokaklarda işeyerek gezen, yatan, çıplak gezen Afrikalı bir kesim var, İnşallah onları göndermezler" dedi.

İtalyan başbakanının ilgisini en çok Osmanlı motifli avizeler çekerken, hediyelik şalları, kahve fincanlarını, halı ve gümüşleri de sordu.