Meral Danış Beştaş’tan kadına yönelik şiddetle mücadele için genel görüşme talebi

Meral Danış Beştaş’tan kadına yönelik şiddetle mücadele için genel görüşme talebi
DEM Partili Beştaş, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ve iktidarın kadına yönelik şiddet konusundaki son 22 yıllık pratiğinin incelenmesi, şiddetin etkilerinin ve yarattığı tahribatın belirlenmesi için TBMM’de Genel Görüşme açılmasını talep etti.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ve iktidarın kadına yönelik şiddet konusundaki son 22 yıllık pratiğinin incelenmesi, şiddetin etkilerinin ve yarattığı tahribatın belirlenmesi için TBMM’de Genel Görüşme açılmasını talep etti.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, son dönemde artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarının köklü bir yapısal sorunun göstergesi olduğunu belirterek, TBMM'ye verdiği soru önergesinde bu sorunların bütünlüklü bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Beştaş, erkek egemenliğinin salt psikolojik ve ideolojik bir olgu olmadığını, bunun derin yapısal temellere dayandığını ifade etti.

Beştaş, "Son günlerde yaşanan vahim hadiseler, kadına yönelik şiddetin sadece bireysel olaylar olmadığını, köklü bir sorunun yansıması olduğunu gözler önüne seriyor. Bu katliamlar, şiddet sorununun en temelinden çözülmesi gerektiğini gösteriyor" diyerek, bu yapısal soruna karşı acil eylem planı gerektiğini belirtti.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin etkileri

Meral Danış Beştaş, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi sonrası artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, bu kararın kadına yönelik şiddetle mücadelede ciddi bir gerilemeye yol açtığını söyledi. Beştaş, Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan ve ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden 1 Temmuz 2021'de resmi olarak çekilmesinin ardından şiddetin daha da arttığını belirtti.

"İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle birlikte, kadınlar toplumun her alanında kendilerini güvende hissetmemeye başladı. Sadece Eylül ayında 42 kadın öldürüldü, 20 kadın ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti. Bu cinayetler, cezasızlık politikalarının bir sonucu olarak gündeme geliyor" dedi.

Cezasızlık ve yargının rolü

Beştaş, kadın cinayetlerindeki artışta yargının cezasızlık politikasının büyük bir etkisi olduğunu savundu. Yargının failler için hafifletici nedenler arayarak cezaları azaltma eğiliminde olduğunu, bu durumun da bir sonraki şiddet vakasına zemin hazırladığını ifade etti. Beştaş, "Yargı, erkeği koruyan kararlarıyla bir sonraki katliam için faillere üstü kapalı onay veriyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sürecinde erkekler tarafından gösterilen sevinç de bunun bir göstergesi" dedi.

Acil eylem planı talebi

Beştaş, kadınların can güvenliğini sağlamak amacıyla acil bir eylem planının hazırlanması gerektiğini dile getirerek, şiddeti önlemeye yönelik politikaların geliştirilmesi için Meclis araştırması talep etti. "Kadına yönelik şiddetin sebepleri, sonuçları ve toplumsal boyutlarının araştırılması, acil eylem planının oluşturulması ve bu konuda bütünlüklü politikaların geliştirilmesi gereklidir" ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddetin giderek arttığı bir dönemde, Beştaş'ın sunduğu önerge, toplumun tüm kesimlerinde yankı buldu ve Meclis’in bu konuya acil bir şekilde el atması gerektiği bir kez daha gözler önüne serildi.

(Aykan Kara)

Kaynak:Aykan Kara

Öne Çıkanlar