Murat Kurum, hiçbir ilçede AKP adaylarını geçemedi

Murat Kurum, hiçbir ilçede AKP adaylarını geçemedi
AKP'nin İBB adayı olan Murat Kurum, İstanbul'un hiçbir ilçesinde, ilçe belediye başkan adaylarının aldığı oy sayısını geçemedi.

31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasından sonra İstanbul İl Seçim Kurulu, birleştirme tutanaklarını dün itibariyle siyasi partilere teslim etti. Murat Kurum hiçbir ilçede partisinin adayını geçemedi. CHP adayı İmamoğlu, AKP'nin kazandığı altı ilçede Kurum’u geçti.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre; kesinleşen seçim sonuçlarından sonra birleştirme tutanakları dün itibariyle siyasi parti temsilciliklerine gönderildi.

Seçim hukukçusu Avukat Mustafa Zafer’le kesinleşen İstanbul seçimlerini değerlendirdi.

Birleştirme tutanaklarında İstanbul ve ilçelerindeki tabloyu özetler misiniz?

2019 mahalli idareler seçim sonuçlarına göre 24 İlçe AK Parti, 14 İlçe Cumhuriyet Halk Partisi ve 1 İlçe de Milliyetçi Hareket Partisi’nin olmuştu. Ancak bu durum 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinde hayli değişti. 31 Mart Mahalli İdareler seçim sonuçlarına göre İstanbul’un 13 ilçesinde AK Parti seçimleri kazanırken 26 İlçenin belediye başkanlığını Cumhuriyet Halk Partisi kazandı.

AK Partili seçmen İBB seçimlerinde kimi destekledi?

Bu seçimlerin en önemli detayı Ak Parti’nin ilçe Belediye Başkanlıklarını kazanmış olduğu Bahçelievler, Fatih, Kağıthane, Pendik, Zeytinburnu ve Ümraniye İlçelerinde seçmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ekrem İmamoğlu’na oy verdi.

Murat Kurum ise AK Parti'nin ilçe belediyelerini kazanmış olduğu; Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Güngören, Sultanbeyli ve Sultangazi ilçelerinde rakibini geçmeyi başarabildi. Murat Kurum, hiçbir ilçe adayından fazla oy alamadı. AK Parti seçmeni ilçe adayına destek verirken, aynı hassasiyeti büyükşehir adayına göstermediğini gözlemledik.

Meclis çoğunlukları seçimi kazanan partilerde mi?

Teknik olarak okuduğumuz seçim sonuçlarında Gaziosmanpaşa ve Bahçelievler de seçmenin ilçe belediye başkanı ile belediye meclislerinde birbirinden farklı partilere oy verdiğini gördük.

Buna göre Gaziosmanpaşa ilçesinde belediye başkanı CHP’den seçilirken belediye meclisinde çoğunluk AK Parti'nin; Bahçelievler Belediyesi’nde ise Belediye Başkanı AK Partili olmasına rağmen belediye meclis çoğunluğu CHP’nin oldu. Bu seçimlerde ilk defa blok oy kullanılmadığına da tanıklık ettik. Önceden oy kullanan bir kişi sadece bir partiye mührü basıyordu. Bu seçimde tam tersi durum söz konusu oldu.

İBB’de kim ne kadar oy aldı?

İBB Başkanlığı için yapılan seçim sonuçları birleştirme tutanaklarına göre; CHP adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 438 bin 708 , AK Parti adayı Murat Kurum 3 milyon 431 bin .831, Yeniden Refah Partisi adayı Mehmet Altınöz 226. Bin 714, Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu 183 bin 903 ve DEM adayı Meral Danış Beştaş ise 183 bin 843 oy aldı. Bu durumda Ekrem İmamoğlu kendisine en yakın rakibi Murat Kurum’a tam olarak 1 milyon 6 bin 877 oy fark atarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye meclisindeki sandalye dağılımı CHP 185, AK Parti 129 ve MHP ise 2 oldu. AK Parti kurulmuş olduğu günden bugüne kadar ilk defa İstanbul’da muhalefet partisi konumuna düşmüş oldu.