Mutant göçü

Mutant göçü
İstanbul Tabip Odası, nisan ayı Covid-19 raporunu kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, “Zamanında atılmayan adımların, yetersiz önlemlerin, tutarsız politikaların faturası, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara çıkartıldığı,...

İstanbul Tabip Odası, nisan ayı Covid-19 raporunu kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, “Zamanında atılmayan adımların, yetersiz önlemlerin, tutarsız politikaların faturası, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara çıkartıldığı, aşı tedarikindeki belirsizlik ve sorunların devam ettiği” belirtildi.
Raporda, nisan ayında İstanbul’daki mevcut durum ve gözlemler şöyle yer aldı:
“Nisan ayında Türkiye sağlık sistemi çöktü. Bu çöküşün en yoğun yaşandığı il ise İstanbul oldu. Nisan ayında İstanbul’da dördü hekim sekiz sağlık çalışanı, Türkiye genelinde toplam 21 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu ölümlerle birlikte ‘Covid-19 hekim/sağlıkçı kırımı’nda kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının toplam sayısı 417’ye yükseldi. 26 Nisan akşamı ‘tam kapanma’ kararının açıklanmasının ardından yüzbinlerce insanın tatil beldelerine, köylerine doğru yola çıkmasıyla ‘Kavimler Göçü’ misali virüs İstanbul’dan Anadolu’ya taşındı. Bu dönemde bir diğer ayrıcalıklı grup da ‘turistler’ olarak ön plana çıktı. Bu konuda yapılan bütün uyarılara rağmen farklı bir ülkeye ait pasaportu olan herhangi bir birey, hiçbir engellemeye takılmadan yurda girebildi. Ülke neredeyse bütün varyant virüslerin görüldüğü bir rezervuara dönüştürüldü.
“KAPANMA SİHİRLİ FORMÜL DEĞİL”
“Kapanmanın” salgını tamamıyla durduracak sihirli bir formül olmadığı belirtilen raporda, “Kapanma ne kadar sıkı, düzgün uygulanırsa uygulansın sonrasındaki açılma süreci doğru yönetilmezse salgında başa dönülmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle ‘kapanma’ ile vaka sayılarında azalma sağlanması sonrasında ‘kademeli, kontrollü açılma’ uygulanmalıdır” denildi.