Naci Görür, son depremlerden sonra iki ile dikkat çekti: Büyük oranda etkilenecek

Naci Görür, son depremlerden sonra iki ile dikkat çekti: Büyük oranda etkilenecek
İstanbul'da da hissedilen Gemlik'teki 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarına devam ediyor. İstanbul'da deprem olma riskinin yüzde 47'ye yükseldiğinin altını çizen Görür, iki il...

İstanbul'da da hissedilen Gemlik'teki 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarına devam ediyor. İstanbul'da deprem olma riskinin yüzde 47'ye yükseldiğinin altını çizen Görür, iki il için kritik uyarılarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta Gemlik'te gerçekleşen 5,1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'u da sallarkendepremin ardından kentsel dönüşümle ilgili birçok sorunun cevabı aranmaya başlandı.

Gemlik depreminin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da deprem olma riskinin yüzde 47'ye yükseldiği uyarısında bulundu.

Konuya ilişkin Cumhuriyet TV'ye konuşan Görür, İstanbul için alınması gereken önlemlerle ilgili şunları söyledi:

"İstanbul'u veya herhangi bir kenti depreme hazırlamak için yapılacak şey belli. Yönetimini, halkını, altyapısını, yapı stoğunu ve ekosistem ve çevresini, ekonomisini deprem direnişli hale getirmeliyiz. Olacak depremin boyutunu biliyoruz. Bu deprem olduğunda saydığım bileşenlere ne kadar zarar vereceğini araştıracaksın ve bu zararı azaltmaya başlayacaksın. Deprem dirençli kentler oluşturmak mümkün. Bilgi toplumları bunu yapmışlar. Her şeyimiz var, tek eksiğimiz siyasi irade."

İki ile dikkat çekti

Risk altındaki bölgeleri açıklayan Görür, meslektaşlarının da kendisine katılacağını ifade ederek Tunceli ve Bingöl kentlerini işaret etti.

Görür, "Bu kentler 6 Şubat depremlerinden sonra daha da hassas hale geldi. Erzincan ile Bingöl Karlıova arası deprem oluşturma periyodunu doldurmuştur. Burada yakın zamanda deprem olma olasılığı fazladır. Tunceli ve Bingöl bu depremden büyük oranda etkilenir. Karlıova Göynük arasındaki alan risk altındadır. Bu bölgeleri depreme hazırlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"İstanbul'a yardım getirecek kentler hazırlanmalı"

İstanbul'da depreme hazırlığın, hükümet ve belediyenin işbirliği ile halkı da sürece dahil ederek seferberlik haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da şimdiye dek çok çalışma yapıldı. Hem hükümet hem de belediye çalışmalar yaptı. Hala İstanbul depreme hazır değil. Bu depreme hazırlıksız yakalandığımız takdirde 6 Şubat'ta yaşananlardan daha fazla yıkım yaşanır. Şimdiden özellikle İstanbul'a, o gibi bir durumda yardım ulaştıracak kentlerin belirlenmesi ve gerekli malzemelerin stoklanması gerekiyor."