Naci Görür'den deprem yasası eleştirisi: Halk, ‘malımıza çökecekler’ diye korkuyor

Naci Görür'den deprem yasası eleştirisi: Halk, ‘malımıza çökecekler’ diye korkuyor
Deprem Bilimci Naci Görür, fay üzerinde olan 23 il için uyarılarda bulundu. Deprem yasasına ilişkin eleştirilerde bulunan Görür, "Halk, ‘malımıza çökecekler’ diye korkmaya başladı. Devlet olarak adil olacaksın, şefkatli...

Deprem Bilimci Naci Görür, fay üzerinde olan 23 il için uyarılarda bulundu. Deprem yasasına ilişkin eleştirilerde bulunan Görür, "Halk, ‘malımıza çökecekler’ diye korkmaya başladı. Devlet olarak adil olacaksın, şefkatli olacaksın, vatandaşın yanında duracaksın" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen kent sempozyumunda Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, son dönemlerde meydana gelen sarsıntılar hakkında uyarılarda bulundu.

Depremin oluşum süreci ve levha hareketlerini anlatan Prof. Dr. Naci Görür, "Bütün bu levha hareketleri de iyi ki var. Dolayısıyla depremler de iyi ki var. Depremler olmadığı takdirde dünya ölür, ölü bir gezegen olur ve yaşam olmaz. Ayda, orada, burada böyle bizim anladığımız depremler yok. Canlı yok, olmayan yerlerde deprem de yok. Depremin olduğu yerde o fay zonları, en fazla insanlara bereket sunan yerlerdir" dedi.

23 kentin fay üzerinde olduğuna dikkat çeken Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne belediye başkanının haberi var, ne valinin haberi var, ne hükümetin haberi var. Bunu Jeoloji Mühendisleri Odası geçen seneden bu yana, başta cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililere, milletvekillerine yazdı. Tehlikeyi söylemesek ‘ay ben korkuyorum. Bu hoca da söylüyor, ben korkuyorum.’ Kork ya, kork. Yani biz, bilim insanı olarak, bu ülkenin ekmeğini yiyen insanlar olarak, yüz binlerce insanın can güvenliğinin bir iplikle bağlandığı durumu görüp de ses çıkarmayacak mıyız? Uyarmayacak mıyız? Söylemeyecek miyiz? Bizim böyle bir bilim anlayışımız yok. Yani kimseyi korkutmak gibi bir derdimiz de yok.”

"Vatandaşın yanında olacaksın"

Deprem yasası hakkında eleştirilerde bulunan Görür, “İstanbul'da bir deprem yasası çıktı ama doğru olduğunu sanmıyorum, halkı daha beter korkuttu. Bu sefer halk, ‘malımıza çökecekler’ diye korkmaya başladı. Bir deprem yasası çıkartacaksın. Deprem yasasını çıkartmanın yolu, belediye başkanının önünü açacaksın. Engelleri kaldıracaksın. Onu durduracak birtakım takozları ortadan kaldıracaksın ama bunu yaparken devlet olarak adil olacaksın, şefkatli olacaksın, vatandaşın yanında duracaksın, onun ihtiyacını karşılayacaksın” diye konuştu.