NE OLURSA OLSUN KARŞI KOYMAYA MECBURSUN

NE OLURSA OLSUN KARŞI KOYMAYA MECBURSUN
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Siyasi hegemonyanız bitti, kültürel hegemonyanız da bitecek" sözleri ortada dururken, son 4 ayda Kazdağları Ekoloji Festivali'nden, ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği'ne...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Siyasi hegemonyanız bitti, kültürel hegemonyanız da bitecek" sözleri ortada dururken, son 4 ayda Kazdağları Ekoloji Festivali'nden, ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği'ne kadar 15 adet etkinlik yasaklandı. 2013 gezi eylemlerinde Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melik Gökçek eylemcileri kastederek ‘sosyal medya hesabında ‘Çadırlarda atom bombası yapıyorlar’ ‘paylaşımını yapmış, bu paylaşımı alay konusu olmuştu. Yasaklanan festival ve etkinliklerin gerekçeleri bu kadar absürt ve olmasa da oldukça ilginç, komik sayılabilecek sebeplere dayandırılıyor. Gerekçeler; ahlaksızlık, teröristlik, toplumu kin ve düşmanlığa sevk etme, kışkırtma, toplumun değerlerini aşağılama vs…gibi uzayıp gidiyor. Bazı yasaklarda gerekçe bile gösterilmiyor.

Dün Bursa’da düzenlenecek ve üç gün sürecek Nilüfer Müzik Festivali’ne çadırlarını alarak gelen binlerce kişi giriş kapısında beklerken, Nilüfer Kaymakamlığı’nın aldığı son dakika yasak kararı ‘dakika bir gol bir’ yorumuna neden oldu. Karar, konser alanında konaklamayı ve alkol satılmasını yasaklıyordu. Biletler günler öncesinden satılmış, birçok ilden gelen gençler kamp malzemeleriyle giriş kapısına gelmişti.

‘YASAK DİPLOMASİSİ’

Bunun üzerine araya CHP’lilerden oluşan heyet girerek, Bursa Valisiyle ‘yasak diplomasisi’ başlattı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Yüksel Özkan ve Erkan Aydın, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz Balat Atatürk Ormanı’ndaki festival alanına giderek Bursa Valisi Yakup Canbolat ile iletişime geçti. Görüşmeler, Valinin konaklama yasağının kaldırıldığını ancak içki yasağını devam edileceğini bildirmesiyle sonuca vardı. Böylece Bursa Festivali yasakların gölgesinde ‘‘Dünyayı sev, geyiği öp, festivale gel ’sloganıyla başladı.

HERŞEYE RAĞMEN EĞLENMEYE DEVAM

Mor ve Ötesi’nden Cem Adrian’a, Ceza’dan Bedük’e, Melike Şahin’den KÖFN’e pek çok sanatçının yer aldığı festivalin ilk gününde iki ayrı sahnede 7 sanatçı ve grup konser verdi. İlk gün konserleri Mert Demir’le başladı. Ardından, The Away Days, Bedük ve Hey! Douglas ikinci sahnede, Yedinci Ev, Jakuzi ve Adamlar da birinci sahne konser verdi. Adamlar, performansı ile festivale katılanlara doyumsuz anlar yaşattı.

GÖKYÜZÜNÜN MAVİ OLMASINA AZ KALDI

 Festivalin ilk gününde sahne alan sanatçılar, yasaklara sahneden tepki gösterdi. Festivale katılan gençler ise özgürlüklerin kısıtlanmasından rahatsız olduklarını ifade etti. 

Festival alanında sahne alan The Away Days grubu "Gökyüzünün mavi olmasına çok az kaldı tüm yasaklara rağmen eğlenmeye devam edeceğiz" diyerek sahneye çıktı. Ardından sahne alan Yedinci Ev ise “Yasaklara rağmen buradayız” dedi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne olan Bedük bu gece “Bursa’yı sarhoş etmeye geldiklerini jandarma gelene kadar burada olduklarını” söyledi. Adamlar grubu ise “Sevgiden daha büyük bir şey yok gerisi çamur. Anladınız değil mi? diyerek yasaklara tepkisini gösterdi.

Festivalde konser veren isimlerden VEYasin, Duvar Gazetesi’ne verdiği röportajda “Eğitimden sorumlu biri olsaydım, üniversiteye giden herkesi yurt dışında bir festivale yollardım” diyerek buna gerekçenin ise duygu birliği olmasını gösterdi. Mutlu olabileceğimiz alanlar, daralıyor. Eğitimi de bir bütün olarak düşünüyorum. Bu yasakları koyan insanların kız çocuklarını okula göndermeyen babadan hiçbir farkı yok bence. Festivallerin haykırış alanları olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Nilüfer Müzik Festivali'nin kapanış konserini, 3 Eylül Pazar günü Mor ve Ötesi verecek.