O görüşme Özbekistan’da mı?

O görüşme Özbekistan’da mı?
Eski Dışişleri Bakanı ve Zafer Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel, Türkiye ile Suriye arasında temas başladığının açıklanması üzerine kendisinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmekten...

Eski Dışişleri Bakanı ve Zafer Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel, Türkiye ile Suriye arasında temas başladığının açıklanması üzerine kendisinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmekten geri durduğunu söyledi. Gürel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad’ın Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısına Putin tarafından davet edildiklerini ve 15-16 Eylül’de Özbekistan’da burada yapılacak toplantıda görüşebileceklerini belirtti.

KRT TV’de Semra Topçu’nun “Haftanın Panoraması” programında Gürel, konuyla ilgili sorular üzerine özetle şu mesajları verdi:
“2016’da Şam’a gitmiş ve Esad ile görüşmüştüm. Esad, ‘Kardeş olmaya mecburuz’ demişti, bu sözleri çok önemliydi. Türkiye, Suriye konusunda vahim hatalar yaptı.
Bu yüzden derin sorunlar yaşıyoruz. Bir yandan terör tehdidi bir yandan sessiz istila, sığınmacı sorunuyla karşı karşıyayız.

TEMAS BAŞLAYINCA GERİ ÇEKİLDİK
İki ay önce genel Başkan Ümit Özdağ ile beraber açıklama yaptık. Amaç, Esad’la görüşüp sorunlarımızı açmaktı. Türk Dışişleri Bakanlığına başvurduk, bilgilendirdik. Esad’la randevu için temasa geçtik. Ama bunlar olurken gördük ki önce istihbaratçılar sonra da diplomatik kanallar aracılığıyla Suriye ile temaslar başlatılmış. Amacımız hükümete yol göstermekti. Ve bunun gerçekleştiğini düşündük ve biz geri durduk.

RANDEVU EYLÜLDE Mİ?
“Esad ve Erdoğan 15-16 Eylül’de Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısında bir araya geleceği” iddiaları üzerine Gürel, özetle şunları söyledi:
“Erdoğan dedi ki ben Şanghay İşbirliği toplantısına Putin tarafından davet edildim. Bugün gündeme geldi ki Şanghay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’da yapacağı toplantıya Esad da Putin tarafından davet edilmiş. Dolayısıyla hem Erdoğan hem Suriye meşru yönetiminin başındaki Esad çağrılıyor. Umut verici bir gelişme. Bir araya gelebilirler.”

İRAN DA AÇIKLADI
İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Özbekistan’ın başkenti Semerkand’da yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üçlü görüşme yapabileceğini ileri sürdü.