Pentagon, Türkiye'ye ait SİHA'nın düşürüldüğünü açıkladı

Pentagon, Türkiye'ye ait SİHA'nın düşürüldüğünü açıkladı
Pentagon Türkiye’ye ait SİHA'yı düşürdüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada Türk SİHA'sının ABD güçlerinin 500 metre yakınına gelmişti. Pentagon sözcüsü Pat Ryder yapılan açıklamada "Üzücü bir olay ancak Amerikalı...

Pentagon Türkiye’ye ait SİHA'yı düşürdüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada Türk SİHA'sının ABD güçlerinin 500 metre yakınına gelmişti.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder yapılan açıklamada "Üzücü bir olay ancak Amerikalı komutanlar durumu olası bir tehdit olarak değerlendirdiler" dedi.

Yapılan açıklamada Türk SİHA'sının ABD askerleri sığınaklarındayken, 1 kilometre yakınına kadar geldiği ve ABD'nin "yasak" ilan ettiği bölgede uçtuğu belirtildi. Açıklamada SİHA'nın 500 metre yakına gelmesi neticesinde ise yerel saatle 11.40 sularında vurulduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştüğü kaydedildi. Görüşmede Austin’in ABD’nin ‘sadece IŞİD’i yenme harekatına destek amacıyla Suriye’de kalmaya devam ettiğini’ bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

Bakan Austin’in Türkiye’nin ‘meşru güvenlik kaygılarını’ kabul ettiği ve ‘ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemin’ vurguladığı ifade edildi.

Pentagon yapılan açıklamada yaklaşan SİHA'ya uyarı yapıldığı ancak uyarılara rağmen yaklaşmaya devam etmesi üzerine vurulduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Bugün Suriye hava sahasında bir SİHA düşürüldü. Düşürülen SİHA'nın TSK'ya ait olduğu ifade edilmiş ancak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları SİHA'nın TSK'ya ait olmadığını belirtmişti. Pentagon ise yaptığı açıklamada SİHA'nın Türkiye'ye ait olduğunu belirtti.

Bugün MİT akşam saatlerinde Suriye'nin kuzey bölümünde YPG ve PKK hedeflerini SİHA'larla vurdu.

TIKLAYIN- ABD’li yetkili: Suriye’de Türk SİHA’sı vurduk; askerlerimiz Türkiye’ye ait olduğunun farkındaydı

TIKLAYIN- ABD’den Türkiye’ye ilk yanıt: Suriye’nin kuzeyindeki askeri tırmanış endişe verici

Fidan uyarmıştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da bombalı eylem girişimi gerçekleştirmeye çalışan 2 teröristin Suriye'den giriş yaptığını ve Suriye'deki YPG, PKK tesislerinin meşru hedef olduğunu belirterek, 3. tarafların uzak durmaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

TIKLAYIN- Hakan Fidan: Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait bütün tesisler meşru hedeftir; üçüncü taraflar uzak durmalı