Prof. Aydın: ABD ve İsrail, Türkiye’yi Gazze sürecinin dışında tutuyor

Prof. Aydın: ABD ve İsrail, Türkiye’yi Gazze sürecinin dışında tutuyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Türkiye ziyaretiyle ilgili konuşan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Aydın ‘geç kalınmış bir ziyaret’ ifadesini kullanarak “Biden yönetimi iktidara geldiğinden...

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Türkiye ziyaretiyle ilgili konuşan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Aydın ‘geç kalınmış bir ziyaret’ ifadesini kullanarak “Biden yönetimi iktidara geldiğinden beri, Türkiye ile üst düzeyde görüşmeme ve görüntü vermeme politikası izledi. Gazze’deki durumda da bunu uyguluyorlar. Türkiye’yi Gazze sürecinin dışında tutuyorlar” dedi.

Para Gündem'de Habertürk TV Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç’ın sorularını yanıtlayan Prof. Aydın Dışişleri Bakanlığı’nın Blinken-Fidan görüşmesiyle ilgili açıklama yapmadığını hatırlatarak “ABD’nin açıklamalarından anlıyoruz ki ABD-Türkiye ilişkilerinin konuşulmadığını anlıyoruz. Gazze konusunda Türkiye’nin yardımlarının artırılmasının gündeme gelmiş, bazı Filistinlilerin Gazze’den çıkarılması konusunda yardım edilmesi konuşulmuş. Hamas’ın elindeki Amerikalı esirlerin serbest bırakılması konusunda Türkiye’nin rolü olursa iyi olur denmiş. F-16 meselesi nerede? O zaman bu görüşme niye yapıldı diye soruyor insan” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Netanyahu’yu dışarıda bırakarak “İsrail devleti ile görüşüyoruz” sözlerini de yorumlayan Aydın, “Türkiye’nin İsrail dışişleri bürokrasisi ve istihbaratıyla görüştüğü anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Aydın, ABD ve İsrail’in Gazze’deki süreçle ilgili Türkiye’ye bir rol vermeme, bu işin dışında tutma gibi pozisyon içinde olduğunu vurguladı.

“Başından beri Hamas’la veya Hamas’ın bir grubuyla Türkiye’nin teması var” diyen Aydın, bu temasın bugüne kadar bir esirin kurtarılması sağlamadığını da vurguladı.