Prof. Dr. Görür, Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuştu: Afet bakanlığı kurulmalı

Prof. Dr. Görür, Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuştu: Afet bakanlığı kurulmalı
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından TBMM çatısı altında kurulan Deprem Araştırma Komisyonu, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ü dinledi.TBMM’de bir araya gelen Deprem Araştırma Komisyonu’nda görüşü dinlenen yer...

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından TBMM çatısı altında kurulan Deprem Araştırma Komisyonu, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ü dinledi.

TBMM’de bir araya gelen Deprem Araştırma Komisyonu’nda görüşü dinlenen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür milletvekillerine depreme karşı hem yöneticilerin hem de halkın eğitilmesi gerektiğini söyledi. Görür, Komisyon’a afet bakanlığının kurulması önerisini sunarken önceliğin deprem ve iklim değişikliği konularına verilmesini istedi.

AKP Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu’nun başkanlığında bir araya gelen milletvekillerine çevrimiçi hitap eden Görür, "Deprem nerede, nasıl, ne şiddette olacak" tartışmalarını medya önünde yapmayı yararlı bulmadığını vurgulayan Görür, bu tartışmanın bilimin konusu olduğunu ifade etti.

Görür, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir, ülkemizde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda deprem olabilir, olduğu zaman da on binlerce insanımızı kaybedebiliriz." diye konuştu.

"YÖNETİCİLER ATANMADAN ÖNCE GEREKLİ EĞİTİMDEN GEÇİRİLMELİ”

Komisyonun "Depreme dirençli kentler nasıl oluşturulur" sorusunun üzerinde durması gerektiğini belirten Görür vali ve belediye başkanı gibi yöneticilerin de, deprem bilincinin olmasının önemine işaret etti. Görür, "Yöneticiler atanmadan önce gerekli eğitimden geçirilmeli. Bir kente yönetici olacaksan, depremle ilgili temel bilgileri alman gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul hariç hiçbir yerde mikro bölgeleme çalışmasının olmadığını, 'var' denilen çalışmaların ise masa başı yapılan çalışmalar olduğunu söyledi.

Görür, "Bir bölgeyi imara açacaksanız, mikro bölgeleme orada sıvılaşma varsa size bir yönetici olarak, 'burayı imara açarsanız, depremde başımıza büyük bir bela alırız' der. Belediye başkanının bunu bilmesi lazım” diye konuştu.

Görür, "Deprem kültürü olmayan halk, o kentin depreme dirençli olmasına müsaade etmez” ifadesini kullandı.

“İSTANBUL'DA KANALİZASYON ŞEBEKESİNİN ÇÖKECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

İstanbul’a yönelik bir çalışma yaptığını söyleyen Görür, kanalizasyon sisteminin olası bir depremde çökebileceğini belirterek, "İstanbul'da ben kanalizasyon şebekesinin çökeceğini düşünüyorum. Kendim çalışıyorum. Nedeni ne? Yanlış malzeme. Betonarme boruları, deprem kentinde kullanırsanız, onlar size iyi bir performans göstermez" dedi.

“Yapı stoku elden geçirilebilir, zor değil”

Yapı stokunun güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Görür, "Bütün kentlerimizde yapılar, yönetmeliklere uygun binalar olarak yapılmış olsaydı, ona göre mühendislik hizmeti verilmiş olsaydı, depremde bizim binalarımız bu kadar kötü performans vermezdi. Yapı stoku elden geçirilebilir, zor değil" diye konuştu.

“MARMARA’DA ÇARKLARIN DURMASI, TÜRKİYE’NİN DİZ ÜSTÜ ÇÖKMESİ DEMEK”

Depremin ekonomik sonuçlarına da değinen Görür, depremden etkilenen illerdeki üretim bölgelerinin durumunu hatırlatarak, "İstanbul'da deprem olursa iş dünyasının depreme olan bu hazırsızlığı nedeniyle, Marmara'daki ekonominin çarkları durur, Marmara'da ekonominin çarklarının durması demek, Türkiye'nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bir afet bakanlığının kurulmasını öneren Görür, afet bakanlığının temelinde, depremin olması ve diğer afetlerle birlikte iklim değişikliği konusunun da bu bakanlık tarafından ele alınması gerektiğini vurguladı.

“AFET BAKANLIĞI EN FAZLA BÜTÇENİN VERİLECEĞİ BAKANLIK OLACAK”

Prof. Dr. Naci Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İklim değişikliği de bizi bir afet olarak vurmaya başlayacak. Afet bakanlığı kurulduktan sonra belirli süre gözbebeğimiz olacak. En fazla bütçenin verileceği bakanlık olacak. Liyakate dayalı ekip sistemiyle kurulacak. 5 yıllık planlar dahilinde, deprem kuşaklarındaki yerleşim alanlarından 'Bismillah' diyerek işe başlayacak. 20 yıl içerisinde İstanbul'u depreme dirençli hale getiremedik, ama tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz. Yeter ki afet bakanlığı saat gibi çalışsın, tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz."

Görür, milletvekillerin imar affıyla ilgili sorusu üzerine, imar affı konusunda halkın da talepte bulunduğunu, bunun olmaması gerektiğini söyledi. Görür, "Halkın kendisi bunu istemeyecek. İmar affı yapıldığı zaman halkın kendisi buna karşı çıkacak. Bu, bizim ülkemizde yok" dedi.