RTÜK cezaları dizi bütçesine girdi: “Sansür gideri” maliyet hesabı oldu

RTÜK cezaları dizi bütçesine girdi: “Sansür gideri” maliyet hesabı oldu
Dizi filmlere verilen RTÜk cezaları artık maliyet kalemi içerisine girdi. Proje başlangıcında ceza verilebilecek sahneler için bütçe planlaması yapılıyor.Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) “Kızılcık Şerbeti” dizisine...

Dizi filmlere verilen RTÜk cezaları artık maliyet kalemi içerisine girdi. Proje başlangıcında ceza verilebilecek sahneler için bütçe planlaması yapılıyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) “Kızılcık Şerbeti” dizisine “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” ilkesinin ihlali gerekçesiyle 5 hafta yayın durdurma ve para cezası vermesinin ardından RTÜK verdiği kararlarla bir kez daha konuşuluyor.

Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu, verilen 5 haftalık yayın durdurma kararının ağır bir karar olduğunu ve emsalinin de çok görülmediğini belirterek “Teknik sebeplerden ziyade daha politik bir müdahaleci karar olduğunu düşünüyoruz. Sanatsal ifade özgürlüğüne de aykırı bir durum söz konusu” dedi.

RTÜK’ün son yıllarda keyfi ve temelsiz kararlar verdiğini vurgulayan Gidişoğlu, “Ülkedeki seçim öncesi oluşmuş atmosferde bir dizi üzerinden ciddi şekilde politize olmuş bir karar görüyoruz. RTÜK’ün bu antidemokratik ve politik içerikli görünen karardan dönmesini bekliyoruz” dedi.

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre ismini vermek istemeyen bir senaryo danışmanı dizi projelerinin başında, RTÜK’ün yazılan sahnelere verebileceği cezalar öngörülerek bütçe planlandığını belirtti. Ayrıca senaristlerin bu nedenle otosansür uygulayarak senaryoda yazmayı planladıkları bazı sahneleri yazmadıklarını belirtti.