Sanık polis beraat etmişti: ATK 7 yaşındaki Miraç'ı ezen zırhlı aracın hızını tespit edemedi

Sanık polis beraat etmişti: ATK 7 yaşındaki Miraç'ı ezen zırhlı aracın hızını tespit edemedi
Zırhlı araçla çarptığı Miraç Miroğlu’nun ölümüne neden olan polis memuru Metin Kiraz hakkında hazırlanan ikinci ATK raporunda zırhlı aracın hızı tespit edilemedi. Avukatlar ise hız tespitinin rahatlıkla yapılabileceği...
Zırhlı araçla çarptığı Miraç Miroğlu’nun ölümüne neden olan polis memuru Metin Kiraz hakkında hazırlanan ikinci ATK raporunda zırhlı aracın hızı tespit edilemedi. Avukatlar ise hız tespitinin rahatlıkla yapılabileceği görüşünde.

Şırnak'ın İdil ilçesinde 3 Eylül 2021 günü evlerinin önünde bisiklet sürerken zırhlı polis aracın ezdiği 7 yaşındaki Miraç Miroğlu'nun ölümüyle ilgili polis memuru Metin Kiraz’ın yargılandığı davada karar dün açıklandı. İdil Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle öldürme' suçundan yargılanan sanık polis hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, verdiği beraat kararını görüntü kayıtları bulunmasına rağmen zırhlı aracın hızının teknik olarak tespit edilemeyeceğini ileri sürüp, ölen Miraç’ın 'kusurlu', sanık polisin ise kusursuz bulan Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna dayandırdı.

Başlatılan soruşturma ile birlikte olaya dair rapor hazırlaması istenen ATK’nin hazırladığı raporunda zırhlı aracın hızına dair hiçbir bilgi yer almadı. Miroğlu Ailesi’nin müdafiliğini üstlenen Şırnak Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Merkezi avukatları, başlayan yargılama sürecinde bu duruma itiraz etti. Avukatlar, olayın oluş şekline göre aracın hızının fazla olduğu, bu sebeple araç sürücüsünün kusurlu olduğunun açık olduğundan bahisle dosyanın yeniden incelemek üzere bilirkişi raporu gönderilmesi talebinde bulundu.

Bu talep üzerine mahkeme, ATK’den yeniden rapor hazırlamasını istedi.

Zırhlı aracın hızı tespit edilemedi

Beraat kararına dayanak yapılan ikinci ATK raporunda şu değerlendirmeler yer aldı: “Dava dosyası incelendiğinde; dava konusu olaya ait olan kamera görüntülerinden 73 A 0107 plaka sayılı zırhlı aracın hızının tespiti teknik olarak yapılamamaktadır. Yapılan görüntü incelemesinde 73 A 0107 plaka sayılı zırhlı aracın hızının olay anında mahal şartlarına göre hızlı olmadığı kanaatine varılarak, dairemiz tarafından hazırlanan 28.07.2022 tarihli 53306942-101.02-2022/66844/7493 sayı numaralı genişletilmiş uzmanlar kurulu raporundaki kusur durumlarının isabetli olduğuna oy birliği ile karar verilmiştir.”

Miraç 'kusurlu' bulundu

Mahkeme heyeti, ATK’nin bu raporu doğrultusunda 'sanığın kusursuz olduğu, maktulün sonuç üzerinde asli etken olduğu (kusurlu) anlaşılmakla sanığın kast ve taksirinin bulunmadığı' değerlendirmesiyle sanık polis Metin Kiraz hakkında beraat kararı vermeyi uygun buldu.

"Hız tespiti rahatlıkla yapılabilir"

İlk raporunda hız tespiti yapmayan ATK’nin ikinci raporunda bunun teknik olarak mümkün olamadığını öne sürmesine karşı çıkan avukatlara göre, dosyadaki mevcut görüntü kayıtları olay anını net bir şekilde gösterir nitelikte.

Bu görüntülerin alanında uzman teknik bilirkişi tarafından incelenmesi halinde hız tespitinin rahatlıkla yapılabileceği görüşünde olan avukatlar, mahkemenin beraat kararına itirazda bulunacak.

Zırhlı araç ölümleri: Son 15 yılda 21'i çocuk 44 kişi öldü

İHD Diyarbakır Şubesi 2023 yılında yayımladığı raporda son 15 yılda zırhlı araç ile asker ve polislerin kullandığı araçların çarpması sonucu 21’i çocuk toplam 44 kişinin öldüğünü açıklamıştı.