Sansür yasası tam gaz; gazeteci Evrim Kepenek’e de soruşturma açıldı

Sansür yasası tam gaz; gazeteci Evrim Kepenek’e de soruşturma açıldı
Daha önce gazetecilik faaliyetleri nedeniyle birçok defa gözaltına alınan gazeteci Evrim Kepenek hakkında da dezenformasyon yasası kapsamında soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesi 6 Şubat depremleriyle ilgili sosyal medyada...

Daha önce gazetecilik faaliyetleri nedeniyle birçok defa gözaltına alınan gazeteci Evrim Kepenek hakkında da dezenformasyon yasası kapsamında soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesi 6 Şubat depremleriyle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar gösterildi.

Son iki gündür gazeteciler dezenformasyon yasası kapsamında gözaltına alındı, tutuklandı. Gazeteci Tolga Şardan yargıdaki durumla ilgili MİT'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rapor sunduğu ile ilgili yazısı gerekçe gösterilerek tutuklandı. Halktv.com.tr muhabiri Dinçer Gökçe de dün gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Bugün ise Cengiz Erdinç evinden alınarak Ankara'ya götürülmek üzere gözaltına alındı. Bu gazetecilere Evrim Kepenek de eklendi. Kepenek hakkında da dezenformasyon yasası kapsamında soruşturma açıldığı öğrenildi.

bianet kadın-lgbti+ editörü Evrim Kepenek'in 6 Şubat depremlerinin ardından yaptığı bir paylaşım nedeniyle ifadeye çağrıldığı öğrenildi.

‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK 216)’ suçlamasıyla ifadeye çağırıldığını öğrenen Kepenek bugün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Beste Çelik ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi Basın Suçları Soruşturma Bürosu gitti.

Dosyayı inceleyen Kepenek ve Çelik, savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremeden geri döndü. İki isim yarın yeniden savcılığa giderek ifade verecek.

Evrim Kepenek’e yöneltilen suçlamanın 6 Şubat depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili olduğu öğrenildi.

Kepenek 15 Şubat’ta X’te bir video paylaşmış ve “Maraş Pazarcık'ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, ‘tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak’ denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş” diye yazmıştı.

Soruşturma dosyasına Kepenek’in paylaşımının ekran görüntüsü “açık kaynak araştırma raporu” denilerek konuldu.

Anayasa Mahkemesi 19 Şubat 2020’de “açık kaynak araştırma raporu” ya da diğer adıyla “sanal devriye uygulaması” hakkında ihlal kararı vermişti. Sanal devriye çalışması ile delil toplamasının hukuki olmadığına hükmetmişti.

Dezenformasyon yasası nedir?

Sansür Yasası olarak bilinen 7418 Sayılı 'Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tartışmalı maddelerinden olan 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu, kanunda şöyle ifade ediliyor:

"MADDE 217/A - (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."