Savaş gemisine TOGG muamelesi

Savaş gemisine TOGG muamelesi
Tuzla TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci'ye demir atacak TCG Anadolu gemisinin vatandaşların ziyaretine açılacağını...

Tuzla TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci'ye demir atacak TCG Anadolu gemisinin vatandaşların ziyaretine açılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki ‘TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni’nde, TCG Anadolu’nun dünyanın ilk SİHA gemisi olduğunu belirterek, “TCG Anadolu sayesinde, dünyada ilklerden oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke hâline geleceğiz” dedi. Erdoğan, “Hâlâ ülkemize karşı sergilenen gizli-açık ambargoları aşmak için yapmamız gereken pek çok iş vardır. Mavi Vatan’ın güvenliği, içinde bulunduğumuz dönemde çok daha önem kazanmıştır. Ülkemizin daha güçlü ve caydırıcı bir donanmaya sahip olması için yürüttüğümüz çalışmaların gerisinde işte bu ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“TCG ANADOLU SAYESİNDE, OYUN DEĞİŞTİREN TEKNOLOJİLERE, SİSTEMLERE VE ÇÖZÜMLERE ÖNCÜLÜK EDEN BİR ÜLKE HÂLİNE GELECEĞİZ”

“Bu gemiyi, Türkiye Yüzyılı’nda bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Mavi Vatan’a kazandıracağımız MİLGEM üç yeni fırkateynimizin sac kesimini de bugün gerçekleştiriyoruz. Hizmete aldığımız TCG Anadolu, en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş-kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TGC Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3 SİHA, Kızılelma insansız savaş uçağı ve Hürjet hafif taarruz uçağımız iniş-kalkış yapabilecek. Ayrıca taşıdığı tanklar ve zırhlı hücum araçları sayesinde bu gemi, gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkân sağlayacak özelliklere sahip. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 gibi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşen bu projede 131 alt yüklenici görev aldı. TCG Anadolu sayesinde, tabur büyüklüğünde bir kuvveti, ana üs desteği ihtiyacı olmaksızın Ege, Akdeniz ve Karadeniz’deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğiz. Gemide yer alan silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, yerli ve milli sanayimiz tarafından geliştirildi. Askeri amaçlar yanında, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri ve insani operasyonlar çerçevesinde de kullanabileceğimiz bu gemide, tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Bütün bu özellikleriyle TCG Anadolu sayesinde, dünyada ilklerden oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke hâline geleceğiz. İnanıyorum ki gemi inşa sanayimiz, milli uçak gemimizi de layıkıyla yaptı ve yapacaktır. Bugün, aynı zamanda MİLGEM istif sınıfı fırkateynlerin 6, 7 ve 8’inci gemilerinin sac kesimini yaparak inşalarına başlıyoruz. Yaklaşık 36 ay gibi bir sürede eş zamanlı olarak 3 geminin özel tersanede inşa edilerek Deniz Kuvvetlerimize tesliminin hedeflenmesi, dünyada örneği olmayan bir projedir.

“O DÖNEMDE BİZE, TERÖRLE MÜCADELE İÇİN İSTEDİĞİMİZ BİR İHA’YI BİLE VERMEDİLER”

İktidara geldiğimizde, sahada ve masada güçlü diplomasinin ancak güçlü bir savunma sanayi ile mümkün olduğunu gördük. Bu anlayışla hedefimizi tam bağımsız savunma sanayii olarak belirledik. Hatırlarsanız, o dönemde bize, terörle mücadele için istediğimiz bir İHA’yı bile vermediler. Bin bir zorlukla başka yerden temin ettiğimiz İHA’yı da uzun süre etkin şekilde kullanabilmemize fırsat tanımadılar. Mayıs 2004’te yaptığımız komitede aldığımız kararlarla dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemini başlattık. Bu kararın ardından başlayan gelişmelerin sonunda, ülkemizde 62 olan savunma sanayii projesi 750’yi, 56 olan savunma sanayii firması sayısı 2 bin 700’ü buldu. Nereden nereye. Hükümete geldiğimizde yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülüyordu, bugün bu rakam 60 milyar doların üzerindedir. Bugün savunma sanayiinin hiçbir alanında tek bir firmanın faaliyet göstermesi söz konusu değildir.

“TÜRK SAVUNMA SANAYİİ, BUGÜN HER KONUDA GÜVENLİK BİRİMLERİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK SEVİYEYE ULAŞMIŞTIR”

Göreve geldiğimizde yerlilik oranımız yüzde 20’ydi. Ama şimdi yüzde 80’e çıkarmamız, önemi itibarıyla gelecekte çok daha iyi anlaşılacak tarihi bir başarıdır. Türk savunma sanayii bugün, tasarımdan geliştirmeye, ARGE’den inovasyona ve seri üretime kadar her konuda güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye ulaşmıştır. Şimdi bizden yurt içi, yurt dışı mühimmatta gerekli olan talepler var. Farklı coğrafyalarda süren harekatlarımızın önümüze çıkarttığı ihtiyaçları yine savunma sanayiimiz aracılığıyla karşılıyoruz. Mevcut projelere devam ederken, teknolojik ilerlemelerin izini sürerken geleceğin muharebe ortamına da hazırlanıyoruz. Güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dışı harekatlarında başarıyla kullandığı savunma sanayi ürünlerimizin dost ülkelerin envanterlerinde yerlerini almaya başlamalarından da özellikle memnuniyet duyuyoruz. Geldiğimiz seviye elbette önemlidir. Ama hâlâ ülkemize karşı sergilenen gizli-açık ambargoları aşmak için yapmamız gereken pek çok iş vardır. Mavi Vatan’ın güvenliği, içinde bulunduğumuz dönemde çok daha önem kazanmıştır. Ülkemizin daha güçlü ve caydırıcı bir donanmaya sahip olması için yürüttüğümüz çalışmaların gerisinde işte bu ihtiyaç vardır. Türkiye'nin kendi gemisini tasarlayan, geliştiren, inşa ve idame eden 10 ülkeden biri olması, kuru bir slogan değil, gurur duyulacak bir başarıdır.

“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİNİN KENDİ SINIRLARININ ÖTESİNDE BAŞLADIĞINI HERKES KABUL ETMELİDİR”

Milli muharip uçağımız başta olmak üzere, hava gücümüzü zirveye çıkartacak projelerde hava savunma sistemlerinde takvimin önünde gidiyoruz. Önümüzdeki aylarda bu alanda milletimize daha pek çok müjdemiz olacak. Güçlenen ve büyüyen Türkiye’nin güvenliğinin artık kendi sınırlarının ötesinde başladığı gerçeğini herkes görmeli ve kabul etmelidir. Bu anlayışla ülkemizin menfaatlerini uluslararası alanda korumak ve geliştirmek için bu tür projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Bu vesileyle şu anda milletime, buradan bir haberi de duyurmak istiyorum. TCG Anadolu’yu buradan Sirkeci’ye çekeceğiz. Sirkeci’de TCG Anadolu gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız TCG Anadolu gemimizi gezsin, dolaşsın. Sadece biz gururlanmayalım, millet olarak, milletçe de TCG Anadolu ile gururlanma imkanını halkımıza verelim.” (ANKA)