Yine Şişli yine Sarıgül dönemi tartışılıyor: Muammer Keskin ne dedi? İddialar neler?

Yine Şişli yine Sarıgül dönemi tartışılıyor: Muammer Keskin ne dedi? İddialar neler?
Mustafa Sargül’ün Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemdeki icraatları, özellikle de görevi bırakmadan hemen önce bazı taşınmazları başında bulunduğu vakıflara bedelsiz devretmesi yeniden tartışmaların odağında.Tartışmaların...

Mustafa Sargül’ün Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemdeki icraatları, özellikle de görevi bırakmadan hemen önce bazı taşınmazları başında bulunduğu vakıflara bedelsiz devretmesi yeniden tartışmaların odağında.

Tartışmaların nedeni o taşınmazlarla ilgili CHP’li Belediye Başkanı Muammer Keskin’in belediye meclisini olağanüstü toplantıya çağırmadı.

Mustafa Sarıgül 14 Mayıs seçimlerinin öncesinde CHP ile arasındaki buzları eritti. Erzincan’dan CHP adayı oldu, milletvekili seçildi. Sonra başında bulunduğu Türkiye Değişim Partisi’ni CHP’ye kattı. CHP içindeki kutuplaşmada ise kayıtsız şartsız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı.

İşte bu siyasi tavır değişikliğinin, Şişli’de yürüyen davaları etkileyeceği, geçmişte taşınmazların devri ile ilgili açılan davalardan belediyenin vazgeçeceği, hatta buna karşılık Olağan Kurultay’da Sarıgül’ün Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceği iddiaları parti kulislerinin hareketlenmesine neden oldu.

Keskin açıklama yaptı

İddialar üzerine Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin konuştu, “Bizim davalardan vazgeçmek gibi bir kararımız yok, olamaz da” dedi.

Keskin yaptığı açıklamada "Konunun kurultayla veya parti içi dinamiklerle hiçbir ilgisi yoktur. Şişli’nin mallarını Şişli’ye kazandırmak adına bir gün bile bekleme lüksümüz de, hakkımız da yoktur." ifadeleri kullandı.

Belediye Meclisi’nin ise, davaların geldiği noktada kendisine hukuki olarak bir yetki devri şartından kaynaklandığını, olağan toplantının gündeminin yoğun olması nedeniyle olağanüstü toplantı koyduklarını söyledi.

Sarıgül aleyhine davalar bir önceki Belediye Başkanı Hayri İnönü döneminde açılmış, İnönü ile Sargül arasında adeta bir savaş yaşanmıştı.

31 Mart 2019’da belediye başkanı seçilen CHP’li Muammer Keskin de, İnönü’nün devrettiği bayrağı aldı.

Seçim döneminde o taşınmazların belediye devri konusunda sıkça vaadde bulundu. Ancak o dönem Sarıgül CHP’nin karşısında, kendi partisi olan bir liderdi. Kafaların karışmasının nedeni ise Sarıgül’ün bugün CHP’de siyaset yapması ve Kemal Kılıçdaroğlu’na çok yakın durması ve bir CHP’li belediye ile mahkemelik olması.

Ne olmuştu?

Mustafa Sarıgül seçimleri kaybedip CHP adayı Hayri İnönü belediyeyi kazanınca Şişli Belediyesi ve belediyenin bulunduğu bina hareketli anlar yaşadı.

İnönü, Sarıgül’ün belediyeyi borca sürüklediğini ve kendi zimmetine arazi aldığını söyleyerek yargı yolunu tuttu.

İnönü Sarıgül’ün arazileri vakfa aktarma kararı aldığı Şişli Belediyesi Meclisi’nin aldığı kararın iptali için mahkemeye başvurdu.

Mahkeme İnönü yönetimini haklı buldu ve meclis kararında hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak meclis kararının iptaline hükmetmişti.

Bunun üzerine "tapu kaydının iptali ve kiranın kalkması" için İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılmıştı. İnönü 'Sarıgüller tarafından tehdit ediliyorum' açıklaması yapmıştı.

Taşınmazler neler?

İddiaya göre Sarıgül, 2012 ve 2013 yıllarında aralarında eski Şişli Belediyesi Hizmet Binası’nın da yer aldığı, toplam büyüklüğü 75 bin metrekare, toplam değeri ise 500 milyon dolar olan 1 taşınmazı bedelsiz; yine değeri 500 milyon doları bulan 8 taşınmazı ise 30 yıl süreyle 1 TL karşılığında kendi vakfına intifa ettirdi.