Siyasette "yumuşama" ve "normalleşme" tartışmasında Fatih Altaylı: Haberi kim takip edecek, peşine kim düşecek?

Siyasette "yumuşama" ve "normalleşme" tartışmasında Fatih Altaylı: Haberi kim takip edecek, peşine kim düşecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşmenin ardından ortaya çıkan siyasette "yumuşama" ve "normalleşme" tartışması, gazeteci Fatih Altaylı'nın dikkat çeken yorumlarına sahne oldu. Altaylı, ''Yalan yolan'' dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’in 2 Mayıs Perşembe günü görüşmesinin etkileri halen devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Mayıs’ta, cuma namazı çıkışında görüşmeyle ilgili “Siyasette yumuşama dönemine girdik” dedi. CHP lideri Özgür Özel ise “Yumuşama lafını sevmiyorum, normalleşme” diye konuştu.

Bu gelişmelerin ardından siyasette “yumuşama”- “normalleşme” gündemi tartışılmaya başladı. Gazeteci Fatih Altaylı ise gündemi değerlendirdiği YouTube programında ''Şimdi bu yumuşama mumuşama filan yalan yolan.'' dedi.

''Ben böyle şeylerde özellikle özgür, bağımsız medya adına hakikaten çok korkarım.'' diyerek medyada ki etkisi üzerine konuşan Fatih Altaylı şu ifadeleri kullandı:

''Şimdi bu yumuşama mumuşama filan yalan yolan. Birincisi bu yasa gerçek anlamıyla 'etki ajanlığı' somut veriye dayalı bir şeyse elbette ki ülkelerin kendilerine karşı yürütülen 5'ncı kol faaliyetlerine karşı kendisini koruma hakkı vardır. Hiçbir ülkede o ülkeye karşı o ülkeyi karıştırıcı işler yaptırmazlar, buna karşı önlemleri vardır. Beni korkutan şu; zaten bağımsız olmayan bir yargıda tespiti müphem, kolay olmayan, tamamen algı yönetimine dayalı suçlar icat edip insanları suçlamaya başlarsanız bu iyi sonuç vermez.

Doğru bir haberi veya bir şeyi yazmış birini 'etki ajanlarını' suçlayabilirsin. 'İsrail'le ticaret yapılıyor' haberinin sahibi olan gazeteyi alıp atsan içeriye daha haberi koyduğu gün 'etki ajanı' diye... Hadi bakalım. E haber doğru, o zaman haberi kim takip ettirecek? Kim peşine düşecek? Nasıl çıkacak bunlar ortaya?

Ben böyle şeylerde özellikle özgür, bağımsız medya adına hakikaten çok korkarım. Sen iktidar aleyhine olan şeyleri devlet aleyhine gibi algılar iktidar aleyhinde gelişmelere sebep olacak şeyleri etki ajanlığı içerisine sokup gerçekleri gölgelemeyi ve ortadan kaldırmaya çalışırsan bu bambaşka bir şeydir.

Türkiye'de ne yazık ki bu tür yasalar bu tür uygulanmaya müsait halde çıkarılıyor. Yargının da yetersiz bağımsız olmasından ve insanlara acı çektiren bir süreç olmasından dolayı ben bunlardan korkarım.''