Siyasilerden Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki: Darbeye teslim olmayacağız!

Siyasilerden Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki: Darbeye teslim olmayacağız!
Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te büyük protestolar arasında okundu. AYM kararına rağmen milletvekilliği düşürelen Can Atalay için tepkiler büyüyor.Türkiye...
Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te büyük protestolar arasında okundu. AYM kararına rağmen milletvekilliği düşürelen Can Atalay için tepkiler büyüyor.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te büyük protestolar arasında okundu. AKP baskın bir kararla Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için kararın okunmasını gündeme getirdi. Meclis'te büyük tartışma çıktı. Ardından karar okundu ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

TİP PM üyesi Av. Özgür Urfa sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı. Urfa, "Darbeci Fethullahçılar içeride ama fikirleri ve ortakları iktidardadır. Darbeye teslim olmayacağız,direneceğiz." dedi.

Urfa'nın paylaşımı bu şekilde:

Can Atalay kararının okunması meclisin suça ortak edilmesi olup DARBEDİR.Kararın,FethullahGülen'e övgüler düzen Bekir Bozdağ b.vekiliyken okutulması da tesadüf değildir.Darbeci Fethullahçılar içeride ama fikirleri ve ortakları iktidardadır.Darbeye teslim olmayacağız,direneceğiz.

Meral Akşener: Kararların meşruiyetini neye dayandıracaksınız?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklaması ise şöyle:

"Bugüne kadar yargı makamları arasında çözülemeyen bir anayasal devlet krizine, ne yazık ki bu akşam Türkiye Büyük Millet Meclisi de dahil oldu.

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla birlikte artık anayasasız bir devlet tehlikesine doğru sürükleniyoruz.

Sayın Erdoğan'ın devlet organları arasındaki sorunu çözmek yerine, daha da büyütmeyi seçmesine biz elbette şaşırmadık!

Ancak anayasamız, milletin andıdır!

Andını çiğnediğiniz bir milletin iradesini bu saatten sonra nasıl temsil edeceksiniz?

Uyguladığınız kararların meşruiyetini neye dayandıracaksınız?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hukuka, adalete ve vicdanlara düşürdüğünüz bu gölgeyle nasıl yöneteceksiniz?"

"Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TBMM’de Yargıtay kararının okunarak cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin; “Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz. Hakkı savunan yargıçlar sayesinde o koltuklarda oturup hakkı savunan Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyorsunuz. Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz” açıklamasını yaptı.

"Ferman Saray’ın, Can Atalay halkındır"

TİP lideri Erkan Baş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ferman Saray’ın, Can Atalay halkındır! Bizler direneceğiz, kazanacağız! Darbeciler de işledikleri tüm suçların hesabını bir bir verecek. Yanlarına kalmayacak, unutulmayacak." dedi.

"Can Atalay Hataylıların vekilidir, iradesidir."

Dem Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Halk iradesi bir daha ayaklar altına alındı. Halk iradesinin tanınmadığı sistem demokratik değildir, olamaz. Can Atalay Hatay’lıların vekilidir, iradesidir." dedi.

"Size asla boyun eğmeyeceğiz"

Eski TİP Hatay Milletvekili ve TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Atay, "Bu kararı verenler, okutanlar, destekleyenler darbecidir. Bugün TBMM eliyle anayasaya darbe yapılmıştır. Can Atalay onurumuzdur. Size asla boyun eğmeyeceğiz." dedi.

"Bu kararla tarihin kara sayfalarında bir kez daha yer edindiniz"

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli'den Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Temelli, "Halkın iradesini ayaklar altına almak kolay değil! Meclis Başkanvekili Bozdağ, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine dair kararı okutarak siyasi darbenin suç ortağı oldu. Bu kararla tarihin kara sayfalarında bir kez daha yer edindiniz." dedi.

 

"Yargı, keyfine göre ülke yöneten Erdoğan'ın 'korku'larına göre karar veriyor."

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Uysal, "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen kontrollü Yargı, keyfine göre ülke yöneten Erdoğan'ın 'korku'larına göre karar veriyor. Muhalafet diyerek bir tavır sınırlaması yapmadan Türkiye'de hukuka, demokrasiye, adalete, bir asırlık gayretlerimize ve geleceğe kıymet veren her bir vatandaşımız Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülme çabasına, bu garabete dur demeli, itiraz etmelidir!" dedi.

"Artık bu iktidarı tanıyamıyorum"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Davutoğlu, "Artık bu iktidarı tanıyamıyorum. Birlikte her türlü yasağa, baskıya, engellemeye karşı mücadele ettiğimiz; demokrasinin tesisi, milli iradenin egemenliği, düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, seçmen özgürlüğünün ipotek altına alınması, seçilenlerin hürriyetinin tehdit edilmesidir. Bu kararı alanları kınıyorum!" dedi.

"Hatay halkının iradesi bizzat TBMM eliyle gasp edildi"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut'tan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Bulut, "Hatay TİP Milletvekili Can Atalay’ın özgürlüğünü çalanlar, milletvekilliğini de çaldı. Gazi Meclis'te, Saray'ın talimatıyla açıkça Anayasa'ya darbe yapıldı; Hatay halkının iradesi bizzat TBMM eliyle gasp edildi. Can Atalay'ın milletvekilliği AYM'nin iki kez hak mahrumiyeti kararı vermesine rağmen düşürüldü. Hukuk yoksa, adalet yoksa, zulüm vardır. Bu yapılan zulümdür!" dedi.

"Tarihe kara bir leke olarak geçecek bir siyasi darbe"

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Koca, "Halkın iradesi ile seçilen vekilimiz Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü. Bekir Bozdağ tarihe darbeciliğin kararını okutan yüz karası olarak geçti. Yargıtay eliyle bir siyasi darbe yapıldı tarihe kara bir leke olarak geçecek bir siyasi darbe!" dedi.

"Can Atalay, cezaevinde değil TBMM'de olmalıdır"

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'den' Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. İnce, "Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı vermiştir. Can Atalay, cezaevinde değil TBMM'de olmalıdır. TBMM'nin, Can Atalay'ın Milletvekilliğini düşürmesi yanlıştır." dedi.

"Demokrasiyi katleden bu zihniyeti tarihin çöplüğüne göndereceğiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Nazlıaka, "Demokrasiyi katleden bu zihniyeti tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Hukuk düşmanları…" dedi.

"TBMM'de okunan karar yok hükmündedir"

DEM Parti EŞ Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'ndan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Hatimoğulları, "Hatay halkının vekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi siyasi darbedir! Saray'ın talimatıyla alınan bu kararla TBMM tarihine kara bir leke daha bulaşmıştır. TBMM'de okunan karar yok hükmündedir. Siyasi rehine olarak cezaevinde tutulan #CanAtalay halkın vekilidir. Hiçbir siyasi darbe bu gerçeği değiştiremez!" dedi.

"Hukuk devleti ilkeleri açıkça ihlal edilmiştir"

İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Zorlu, "Bugün Can Atalay hakkında verilen hükmün Gazi Meclisimizde okunmasıyla milletvekilliği düşürülmüştür. Öncelikle İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına uymaksızın hukuk aleminde yoklukla malul olan ve uluslararası hukuk ilkeleri çerçevesinde izahı mümkün olmayan bir karara imza atarak bu hukuksuzluğun aracısı olmuşlardır. Türk yargı sisteminde ikibaşlılık yaratan bu kararın verilmesi ve kararın da millet iradesinin tecelligahı olan TBMM’de okunmasıyla birlikte hukuk devleti ilkeleri açıkça ihlal edilmiştir. Anayasal hakların kullanılmasını temin etmek görev ve sorumluluğunu taşıyan siyasi iktidarın bu anlayışıyla başta Hatay halkı olmak üzere milli irade hiçe sayılmıştır. Unutanlara hatırlatmak gerekir ki: Türkiye Cumhuriyeti; meşruiyetini Anayasa’dan alan bir hukuk devletidir. Bu kapsamda İYİ Parti olarak tüm farklılıklarımıza rağmen her bir vatandaşımız için hukuk ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." dedi.

"Millet iradesine darbe yapanlara GEÇİT YOK!"

Kılıçdaroğlu'ndan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Kılıçdaroğlu, "FETÖ terör örgütü liderine "kıymetli değerimizdir" diyenlerin okuttukları karar, millet vicdanında hükümsüzdür. Millet iradesine darbe yapanlara GEÇİT YOK! Can Atalay, milletin vekilidir!! Demokrasiye, hukuka ve adalete sonuna kadar sahip çıkacağız." dedi.

"Hiç kimsenin iradesi milletin üstünde değildir"

İBB Başkanı İmamoğlu'ndan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. İmamoğlu, "Hiç kimsenin iradesi milletin üstünde değildir. Can Atalay, Hatay’ın seçilmiş milletvekilidir. Kendini hukukun, meclisin, anayasanın, millet iradesinin üstünde gören herkes eninde sonunda millete hesap verir." dedi.

"Artık bir anayasamız yok"

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'dan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki geldi. Özdağ, "Artık bir anayasamız yok" dedi.

"Anayasa'yı yok sayan iktidar, öncelikle kendi meşruiyetini yok saymaktadır"

AKP'li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okumasının ardından Saadet Partisi bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Adaletin olmadığı yerde zulüm ve baskı vardır!

Baskı ve zulmün kime yapıldığına bakmaksızın adaletin yanında durmak inancımızın gereğidir.

Öte yandan her iktidar, meşruiyetini Anayasa’dan alır. Anayasa’yı yok sayan bir iktidar, öncelikle kendi meşruiyetini yok saymaktadır!

Bilinmesini isteriz ki bizim Can ATALAY ile siyasi ve sosyal hiçbir benzerliğimiz yoktur.

Ancak milli irade ile seçilmiş bir kişinin vekilliğini, Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen, düşürmek amasız-fakatsız bir hukuk ihlalidir.

Bu skandal karara imza atanları kınıyoruz. Adalet önünde herkes eşittir. Bu eşitliği ve yasaları yok sayarsanız artık bir hukuk devleti olma vasfını yitirmiş olursunuz."