Sosyal demokratlar Romanya'da seçimi kazandı!

Romanya'da yapılan seçimlerde sandıktan Sosyal Demokrat Parti birinci sırada çıktı

Sosyal demokratlar Romanya'da seçimi kazandı!

Romanya, 1 Aralık Pazar günü parlamento seçimleri için bir kez daha sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turundan bir hafta önce yapılan seçimde, kesin olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (PSD) seçimi önde bitirdi.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Romanya'da kayıtlı 18 milyon seçmen, Romanya Parlamentosu'ndaki 331 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 134 sandalyeli Senato'nun yeni dönem isimlerini belirlemek için oy kullandı. Oyların yüzde 96'dan fazlasının sayıldığı henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre, iktidarın büyük ortağı PSD yüzde 22 oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. Faşist Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) oyların 17'sini alarak ikinci sırada bulunurken, Ulusal Liberal Parti (PNL) ise yüzde 13 oyla üçüncü sıraya yerleşti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Romanya basını, Sosyal Demokrat Parti'nin Romanya Parlamentosu'nda çoğunluğu sağladığını ancak muhalefetin de aldığı oy oranıyla 'yeniden canlandığını' belirtti. Romanya Merkez Seçim Bürosu da dünkü seçimlere katılımı yüzde 52 olarak açıklarken, bu oran son 20 yılın en yüksek katılımı olarak kaydedildi. Nihai sonuçların yurt dışındaki oyların da sayılmasıyla açıklanacağı aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi bekleniyor

Romanya'da 24 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda NATO ve Batı karşıtı bağımsız aday Calin Georgescu ve merkez sağdaki Romanya Birliğini Kurtarın Partisi'nden Elena Lasconi ikinci tura yükselmişti. Georgescu ve Lasconi'nin ikinci tura yükselmelerine itirazlar gelmiş ve Anayasa Mahkemesi ilk tur sonuçlarının yeniden sayılmasına karar vermişti. Yeniden sayım işleminin genel seçimden önce yapılamayacağı açıklanırken, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için tarih 8 Aralık Pazar olarak açıklanmıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar