Suriye'de Türk şoförleri, muhalifler tarafından haraca mı tutuldu? CHP'li Öztürkmen, Ali Yerlikaya'ya sordu
Karkamış Sınır Kapısı'nda Türk şoförlerin maruz kaldığı zorla mazot alımı ve rüşvet sorunları TBMM'ye gündemine taşındı.
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Cerablus'a giren Türk şoförlerin muhalifler tarafından her girişte 300 litre mazot almaya zorlandığını, geri dönüşte ise Türk gümrüğünün 250 litreye izin vermesi nedeniyle ceza ödemek zorunda kaldıklarını söyledi.
Yaşananları"soyulma" olarak değerlendiren Öztürkmen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şoförlerin sorunlarına çözüm için hangi adımların planlandığını sordu.
Her giriş çıkışta "saha parası" ödemesi
Ayrıca, şoförlerin her giriş çıkışta "saha parası" adı altında yaklaşık bin TL ödeme yaptıklarını ve yetkililerin bu duruma sessiz kaldığını dile getirdi.
Öztürkmen, muhaliflerin sattığı akaryakıtın terör örgütü PYD bölgelerinden geldiğine de dikkat çekti.
Öztürkmen, şoförlerin yaşadığı bu sorunlar nedeniyle eylem yaptığını ve yetkililerin sessiz kaldığını ifade etti.
"Sessiz kalan Türk yetkilileri uyarmak için eylemdeler"
Öztürkmen, konuşmasında şöyle devam etti:
"Suriye'nin Cerablus bölgesine açılan kapının diğer tarafı Türkiye destekli muhaliflerin kontrolünde. Sınır ticaretinin ana aktörü olan Türk nakliye şoförleri bir süredir adeta 'mazot' ve 'rüşvet' terörünün hedefi durumunda. Her gün Karkamış sınırından geçen yüzlerce şoför, adına 'Cerablus Hükümeti' denilen muhalif yapının türlü baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Türk şoförler Cerablus'ta kurulmuş olan petrol istasyonlarından her geçişte 300 litre mazot almaya zorlanıyor. Mazot almak istemeyenler de 300 litre mazotun bedelini ödemek zorunda bırakılıyor. Cerablus genelinde litresi 19 liradan satılan mazot, söz konusu istasyonda Türk şoförlere 22,5 liradan satılıyor. 10 gündür Cerablus bölgesindeki uygulamaları protesto etmek ve bunlara sessiz kalan Türk yetkilileri uyarmak için eylemdeler. Yüklü kamyonlarını Karkamış TIR parkında bekleten şoförler kontak kapatarak kapıdan geçiş yapmadı. Başta Gaziantep Valisi ve Karkamış Kaymakamı olmak üzere Türk yetkilileri yaşananlara karşısında sessiz kalmakla suçluyorlar. Şoförler bir de eylem için kaldıkları TIR parkına günlük parklama parası ödemek zorunda bırakılıyor."
"Şikâyetlere karşı neden adım atılmadı?"
Öztürkmen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
“- Cerablus'ta Türkiye'ye müzahir grupların, Türk nakliye şoförlerine yönelik tutumlarına karşı ilgili yetkililer neden harekete geçmemiş, şikâyetlere karşı neden gerekli adımlar atılmamıştır?
- Türk şoförlerinin yaşadığı sorunların çözümü için hangi adımlar planlanmaktadır?
- Suriye'de Türkiye'ye müzahir muhalif grupların PYD ile akaryakıt ticareti yapmasına neden göz yumulmaktadır?
- Cerablus’ta satılan akaryakıttan sağlanan gelir, kimler tarafından nerede kullanılmaktadır?”
Kaynak:ANKA