Suriyelilerin kimlik bilgileri nasıl sızdırıldı? Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu dönemine işaret etti

Suriyelilerin kimlik bilgileri nasıl sızdırıldı? Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu dönemine işaret etti
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'deki olaylar sonrası Suriyelilerin bilgilerinin sızdırılması hakkında açıklama yaptı. Yerlikaya, söz konusu olayla ilgili Süleyman Soylu'nun bakanlık yaptığı döneme işaret etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suriyeli bir şahsın 5 yaşındaki bir çocuğa istismarda bulunması üzerine, sığınmacıların evlerine ve dükkanlarına yönelik saldırıların gerçekleştiği Kayseri'de incelemelerde bulundu.

Kayseri Valisi ile görüşen Yerlikaya, sonrasında ise yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, Telegram gruplarında Suriyeli sığınmacıların isim, telefon numarası, adres bilgileri dolaşıma sokulmasıyla ilgili Süleyman Soylu dönemini işaret etti.

Veriler 2022 öncesine ait

Yerlikaya, "İlk tespitlerimize göre, paylaşılan kimlik bilgileri 8 Eylül 2022 tarihinden önceki veriler. Göç İdaresi Başkalığımızın bu tarihten sonra yaptığı güncel verilerinin bu bilgilerde olmadığını tespit ettik. Konuyla ilgili mülkiye müfettişlerini görevlendirdik. Ayrıca Göç İdaresi Başkanlığımız da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyor" diye konuştu.

Yerlikaya, şunları söyledi:

"Değerli Basın Mensupları, Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Biraz önce; ‘Türkiye’nin Huzuru-Kayseri’ Toplantımızı gerçekleştirdik. İlimiz özelindeki, terör, asayiş, düzensiz göçmen, organize suç örgütleri, uyuşturucu, suç ve suçlulara yönelik son 1 yılın verilerini değerlendirdik.

"855 şahıs gözaltına alındı"

Bildiğiniz üzere; 30 Haziran günü, Kayseri’de çirkin bir olay yaşandı. Bunun üzerine Kayseri’de bazı eylemler meydana geldi. Bu olaylar sonrası 855 şahıs gözaltına alındı. Bunların 13’ü tutuklandı, 145’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Dikkatlerinize sunuyorum: Kayseri’de gözaltına alınan şahıslardan 468’inin 50 farklı suçtan adli kaydı bulunuyor. Bu suçlar arasında göçmen kaçakçılığı, kasten yaralama, yağma, hırsızlık, cinsel istismar, tehdit-hakaret, uyuşturucu, mala zarar verme, dolandırıcılık ve şantaj gibi suçlar da var.

Türkiye genelinde ise benzer olaylar nedeniyle toplam 1.065 şahıs gözaltına alındı. Bunların 28’i tutuklandı; 187’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Göçmen konusuyla ilgili, özellikle sosyal medyada provokasyona yönelik bir süreç yaşanıyor. BOT hesaplar tarafından manipülatif, olumsuz ve gerçek dışı paylaşımlar yapılıyor.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızın Güvenlik Daire Başkanlığımız ile koordineli yaptığı çalışmalar sonrası Kayseri’deki olaylarla ilgili provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yaptığı değerlendirilen 6’sı yurt dışında olmak üzere toplam 189 hesap yöneticisi tespit edildi. 108 şahıs yakalandı. Bunlardan 12’si tutuklandı.(gözaltındaki 6 şahsın işlemleri devam ediyor, 38 adli kontrol, 52 serbest)

Değerli Arkadaşlar, Kayseri; Erciyes Dağı gibi yüce gönüllü insanların diyarıdır. Kayserililer ticaret erbabıdır. Kadim esnaflık geleneğinin en güzel temsilcileridirler. Misafirperverdir. Vatanına, bayrağına, devletine, milli ve manevi değerlerine bağlıdır Kayserili hemşehrilerim.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da defaatle ifade ettikleri gibi, biz göç konusunu, inancımıza, medeniyet değerlerimize, uluslararası hukuka uygun şekilde yönetiyoruz. Milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına, nefret söylemine asla ama asla müsaade etmiyoruz. Dün akşam yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi yayarak, iç karışıklık yaratmaya çalışanların ortaya çıktıklarını gördük. Kimi sosyal medya hesaplarından, çocukları kullanarak perde arkasından ‘ayaklanma çıkarmaya başlıyoruz’ türünden mesajlar yayınladılar. Aynı hesaplardan; 'Geçici Koruma Altındaki' Suriyelilerin kimlik bilgilerinin yayınlandığını da tespit ettik. Sosyal medyada paylaşılan verileri bu sabaha kadar uzmanlarımız inceledi.

İlk tespitlerimize göre, paylaşılan kimlik bilgileri 8 Eylül 2022 tarihinden önceki veriler. Göç İdaresi Başkalığımızın bu tarihten sonra yaptığı güncel verilerinin bu bilgilerde olmadığını tespit ettik. Konuyla ilgili mülkiye müfettişlerini görevlendirdik. Ayrıca Göç İdaresi Başkanlığımız da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyor.

Değerli Arkadaşlar, milli menfaatlerimiz doğrultusunda; kamu düzeni ve güvenliğimizden asla taviz vermeden, İnsan haklarına, hukuka, medeniyet değerlerimize uygun olarak düzensiz göç ile aralıksız mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.

Kayseri’de bugün itibarıyla 96 bin 610 düzenli göçmen bulunuyor. Bunların 83 bin 142’si Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler, 6 bin 72’si İkamet İzni Olanlar, 7 bin 396’sı ise Uluslararası Koruma Kapsamında Kalanlar. 1 Haziran 2023-1 Temmuz 2024 tarihleri arasında ilimizde, göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 28 operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonucu 35 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. (3 tutuklama-2 adli kontrol)

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar