TİP'li kadınların "Özgürlük" buluşması: "Ülkemizin başına çöreklenen zihniyetin kadın düşmanlığı açısından Hamas'tan eksik kalan yanı yok!"

TİP'li kadınların "Özgürlük" buluşması: "Ülkemizin başına çöreklenen zihniyetin kadın düşmanlığı açısından Hamas'tan eksik kalan yanı yok!"
Türkiye İşçi Partili (TİP) kadınlar, “Kadınların İnat, Umut, Özgürlük Buluşması” için Kadıköy İskele Meydanı'nda toplandı. “Her gün daha fazla ezildiğimiz, sömürüye maruz bırakıldığımız bu düzeni değiştirecek...

Türkiye İşçi Partili (TİP) kadınlar, “Kadınların İnat, Umut, Özgürlük Buluşması” için Kadıköy İskele Meydanı'nda toplandı. “Her gün daha fazla ezildiğimiz, sömürüye maruz bırakıldığımız bu düzeni değiştirecek inat da umut da #BizdeBitmedi” sloganıyla gerçekleştirilen buluşmaya TİP Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de katıldı.

Buluşmada konuşan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, "Biz kadınlar ya İsrail'i ya da Hamas'ı tutmak zorunda değiliz. Biz 60 yıldır mücadele veren Filistin’i tutuyoruz. Rojava'da siviller bombalanırken susan iki yüzlülüğe karşıyız biz” dedi. Kadıgil, özetle şunları söyledi:

"Biliyorlar ne kadar berbat günlerden geçtiğimizi"

Hoş geldiniz güzel kadınlar, az önce tanıştığım 76 yaşındaki Beyhan ablam Bursa'dan gelmiş, 80 yaşında yoldaşlarımız gelmişler hoş gelmişler. Onlar biliyorlar ne kadar berbat günlerden geçtiğimizi. TİP Tüzüğü Dickens’tan alıntıyla ‘Zamanların en iyisiydi ve zamanların en kötüsüydü’ diye başlar. Yine zamanların en kötüsünde yaşadığımızı iliklerimize kadar hissettiğimiz günlerden geçiyoruz. Sadece son iki günde Gazze'de binlerce insan katledildi. Çankaya kadar bir alanda milyonlarca insan bombardıman altında esir. Tıbbi malzeme yok, gıda yok, doğal gaz yok, elektrik yok, su yok İsrail'de ise savaş hukuku gözetilmeden yapılan saldırılarda turistler, çocuklar kadınlar, belki işgalci devletin savaş politikalarına karşı mücadele eden insanlar öldürüldü. Çünkü savaş böyle bir vahşet. İsrail ne yapsaydı onca saldırıya, çiçek mi atsaydı diyenleri görüyorum, bunca acıyı durdurmak için yapabileceği ne çok șey vardı oysa! Filistin'i işgal etmeyebilirdi mesela, işgal ettiği topraklarda yaşayan bir halkı sistematik biçimde öldürmeyebilir, kadınlara tecavüz etmeyebilir, çocuklarını babalarının kucaklarında vurmayabilirdi. 

"Ya İsrail'i ya Hamas'ı tutmak zorunda değiliz"

Gencecik insanların katledildiği festival baskını ya da kadın bedenine yönelik hiçbir gerekçeyle normalleştirilemez. İnsanlık suçları sebep değil, etik sahibi herkesi derinden yaralayan birer sonuçtur ve yaşanan tüm insanlık dramlarının asli müsebbibi, siyasal İslam’ın da hamisi olan işgalcilerdir. Ve hayır, ya İsrail'i ya Hamas'ı tutmak zorunda değiliz, tutmayacağız da. Sistematik bir katliama tabi tutulan Filistin, biz 60 yıldır tüm dünyanın sadece seyrettiği halkından tarafız.

"Dünyada ve Türkiye'de kadınlara yönelik tüm saldırıların altında yatan da tam da bu bakış"

Bu savaş suçlarına misal her kamyonet kasasında gezdirilen çıplak bir kadın bedenine ya da tecavüze uğradığı her halinden belli bir kadın esire bakıp cehaletin verdiği cesaretle ‘oh olsun’ diye bağıran ya da daha ‘okumuşsa’ içten içe aynı şeyi hisseden, tabiri caizse içinin yağları eriyen erkeklerle dolu etrafımız, görmemize gerek yoktu, zaten biliyoruz. Biri ‘Ama askermiş diye savunuyor, beriki turistmiş’ diye üzülüyor, sonraki ‘Durun turist değilmiş, siyonistmiş’ diye yapılanları normalleştirmeye kalkıyor. Çünkü çoğu erkeğin gözünde düşmanın cezalandırılabileceği son derece meşru bir yöntem bu. Kadın vücudunu soymak, tecavüz etmek, düşmanını aşağılamanın bir nişanesi olarak kadını sergilemek. Kadınlarının kanını donduran da tam bu işte, bunu bazı erkekler söylemese de duyuyor, iliklerimizde hissediyor olmamız. İşte dünyada ve Türkiye'de kadınlara yönelik tüm saldırıların altında yatan da tam da bu bakış, bu zihniyet, bu ataerki, bu erkeklik.

"Ülkemizin başına çöreklenen zihniyetin kadın düşmanlığı açısındansa Hamas'tan eksik kalan yanı yok!"

Ve bizim ülkemizin başına çöreklenen zihniyetin faşistlik açısından İsrail'den, kadın düşmanlığı açısındansa Hamas'tan eksik kalan yanı yok! Evet adıyla sanıyla kadın düşmanı bir rejimle karşı karşıyayız. Kadın düşmanlığını kutsal aile masalının arkasına saklamaya çalışan, kadını erkeğe tabi bir mal gördüğünü ve bunun sebebinin inandığı din olduğunu iddia edenler yönetiyor bu  ülkeyi. Ve  kadınlar dur demedikçe  durmaya hiç niyeti yok.

"Anayasa’yı uygulamayanlar Anayasa yapmaya kalkıyor"

Seçimlerden beri biri susuyor biri başlıyor. Anayasa’yı uygulamayanlar Anayasa yapmaya kalkıyor. 2 kez seçilen 3. kez aday olamaz.  83. madde; milletvekili meclis kararı olmadan tutulamaz, yargılanamaz? Can Atalay - selam olsun özgürlük yürüyüşüne. Sadece Anayasa mı? Medeni Kanun hedefte. Ailenin reisi erkektir! Çünkü aile dedikleri bu. Erkek çalışsın, kadın evde çocuk baksın, erkeğin dediği kadar dışarı çıksın, erkeğin verdiği kadar harcasın, kendine ait geleceği, tercihi olmasın, babasının hizmetkarı olarak doğsun kocasının hizmetkarı olarak yaşasın, oğullarının hizmetkarı olarak ölsün. Yok öyle yağma. 

"Bu ülkede yaşayan kız çocukları için buradayız"

Erken yaşta evlik mağdurları adı altında, kız çocuklarını evlilik adı altında istismar etmeyi meşru hale getirmeye çalışıyorlar. AKP iktidarı boyunca doğum yapan kız çocuğu sayısı 2 milyon. Sadece son 10 yılda reşit olmamasına rağmen mahkemeye başvurarak evlendirilen kız çocuğu sayısı 130 bin. İşte biz bugün tam da bu nedenle buradayız. Bu ülkede yaşayan kız çocukları için buradayız." (ANKA)