Tahliye olan Tolga Şardan: Yazdıklarımın arkasındayım

Tahliye olan Tolga Şardan: Yazdıklarımın arkasındayım
Tutuklu Gazeteci Tolga Şardan tahliye edildi. Tolga Şardan, "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası gözaltına alınmış arından tutuklanmıştı. Silivri Cezaevinde bulunan...

Tutuklu Gazeteci Tolga Şardan tahliye edildi. Tolga Şardan, "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası gözaltına alınmış arından tutuklanmıştı. Silivri Cezaevinde bulunan Şardan, “yurtdışına çıkmamak şeklindeki” adli kontrol kararıyla tahliye edildi.

Şardan'ın tutukluluğuna ise Dezenformasyon Yasası'na ve CMK'ya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edilmişti. Silivri Cezaevi'nden tahliye olan Şardan'ı avukatları Aslı Kazan, Serdar Laçin ve T24 editörü Berna Abik, Faruk Ekici ve T24 Genel Koordinatörü Sertuğ Çiçek karşıladı. Şardan'ın Ankara'ya gideceği öğrenildi.

Tahliye edilen Şardan, Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı.

Şardan, “Niyayetinde biz gazeteciyiz. İşimizi yapıyoruz. Yarın ne olur bilemiyoruz ama sonuç itibarıyla bu mesleği yapmaya, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Tabii mahkemeden ne sonuç çıkacağını bilemiyoruz. Ancak bizim için sürecin olumlu bir şekilde tamamlanacağını düşünüyorum” dedi.

Şardan'ın tahliye sonrası cezaevinden çıktığı ilk kareleri T24'te yer aldı; İşte o kareler;

Şardan, tahliyesinin ardından yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

"Sadece gazetecilik yaptım, halkı bilgilendirmeye çalıştım. Yazdıklarımın da arkasındayım. Önümüzdeki günlerde sürecin nasıl işleyeceğini hep birlikte göreceğiz."

TIKLAYIN- T24 yazarı Tolga Şardan’ın tutukluluğuna itiraz: Tutuklanması, Dezenformasyon Yasası’na da CMK’ya da aykırı

Tolga Şardan neden tutuklandı?

T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan, "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın re'sen başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Ankara Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği'nce Ankara Adliyesi'nde SEGBİS aracılığıyla savcılık ifadesi alınan Şardan, tutuklama talebiyle sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Şardan, hakimlik sorgusu sonrası tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan ve yargıdaki yolsuzluk iddiaları konusunda tespitler içeren MİT raporuna ilişkin yazı, T24'te 31 Ekim'de yayımlanmıştı.

Yazıda özellikle uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle haklarında adli soruşturma başlatılanların ikametlerini, iş yerlerini, şirketlerini İstanbul'da Bakırköy Adliyesi'nin sorumluluk bölgelerine taşıdıkları; böylelikle adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi'nde gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamalarında daha kolay karar alma olanağı yaratıldığı iddia ediliyordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, yazı içeriğinde "5237 sayılı TCK'nın 217/A maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar"ın bulunduğu değerlendirmesiyle soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

Şardan'ın gözaltına alınmasına gerekçe olarak gösterilen Türk Ceza Kanunu'nun 217/A maddesi şöyle:

"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."

Polis ekipleri soruşturma kapsamında Tolga Şardan'ın evine giderek arama yapmış, bir saate yakın süren arama sonrası gözaltına alınan Şardan "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

T24'ün haberine göre Tolga Şardan savcılık ifadesinde, "Sadece halkı bilgilendirmek için gazetecilik yaptım" demiş; 35 yıldır gazetecilik yaptığını, bu sürede Türkiye Cumhuriyeti'nin yargı ve güvenlik bürokrasisini yakından takip eden bir gazeteci olarak hangi konuların suç teşkil edeceğini, hangi konuların suç teşkil etmeyeceğini bilecek tecrübeye sahip olduğunu belirterek suçlamaları reddetti.

Şardan’ın avukatı Suna Öztaşdönderen de müvekkilinin hiçbir davasından yalan ya da yanıltıcı haber yaptığına dair herhangi bir karar çıkmadığını, Şardan'ın yazısının ihbar niteliği sayılıp soruşturmayı açan savcılıkça araştırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Tolga Şardan'ın MİT raporuyla ilgili yazısının dezenformasyon içerdiğini belirterek iddiaları reddetmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, X (eskı adıyla Twitter) hesabından yaptığı "Gazeteciliği suç sayanlara, gazeteciyi düşman görenlere yazıklar olsun. Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması, utanç verici bir karardır" demişti.