25 yıllık TRT muhabiri Elif Akkuş’un tutukluğuna itiraz edildi

25 yıllık TRT muhabiri Elif Akkuş’un tutukluğuna itiraz edildi
Gazete Pencere Haber Merkezi TRT’nin gerekçesiz işten uzaklaştırdığı gazeteci Eif Akkuş anonim bir sosyal medya hesabına ‘bilgi kaynağı’ olduğu iddiasıyla tutuklandı. Sağlık sorunları sebebiyle duruşmaya sedyeyle katılan...

Gazete Pencere Haber Merkezi

TRT’nin gerekçesiz işten uzaklaştırdığı gazeteci Eif Akkuş anonim bir sosyal medya hesabına ‘bilgi kaynağı’ olduğu iddiasıyla tutuklandı. Sağlık sorunları sebebiyle duruşmaya sedyeyle katılan ve daha sonra Sincan Cezaevi’ne gönderilen Akkuş’un tutukluluğuna itiraz edildi. Akkuş’un avukatı Hüseyin Ersöz, "İtirazımızın kabulü halinde Elif Akkuş’un haksız tutukluluğu son bulacak ve özgürlüğüne kavuşabilecek” dedi.

TRT’nin gerekçe açıklamadan işten uzaklaştırdığı 25 yıllık savaş muhabiri Elif Akkuş, Twitter’da anonim bir hesaba ‘bilgi kaynağı’ olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. 20 Ekim'de hakim karşısına çıkan Akkuş, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Akkuş'un avukatı Hüseyin Ersöz ve Nazlı Çubuklu Saygılı tutuklama kararına itiraz etti.

Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen itiraz dilekçesinde Elif Akkuş hakkında Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliğinin hukuka, hakkaniyete ve dosyadaki delil durumuna aykırı olarak verdiği tutuklama kararının kaldırılması ve tahliye edilmesi istendi.

İtiraz dilekçesinde Akkuş'un gözaltına alınma şekli, hastaneye kaldırılması ve tutuklanmasında yaşanan hukuksuzluklara geniş yer verildi.

Dilekçede, "Müvekkilin hakkındaki Yakalama Kararına istinaden Kolluğa teslim olması akabinde, Ankara’da ikamet ettiği evinin adresi vermiş ve burada da arama işlemi gerçekleştirilmiştir. Müvekkilimizin gerek İstanbul’daki gerekse Ankara’daki adreslerinde yapılan aramalarda “atılı suç konusu ile ilişkilendirilebilecek” bir bilgi ya da evrakaulaşılamadığına dair tutanak tanzim edilmiştir. Bu noktada Müvekkilimizin Kaçma yada Delilleri Karartma Şüphesinden bahsedilemeyeceği açıktır” denildi.

Avukatlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de kararlarını hatırlatarak, Akkuş'un serbest bırakılmasını istedi.

"Akkuş'un haksız tutukluluğu son bulacak"

Akkuş’un avukatı Hüseyin Ersöz, sosyal medya hesabında, "İtirazımızın kabulü halinde Elif Akkuş’un haksız tutukluluğu son bulacak ve özgürlüğüne kavuşabilecek” dedi.

Ersöz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“TRT Haber Muhabiri Elif Akkuş, hakkında Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama kararına itiraz ettik. İtirazımızı Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi Karara bağlayacak. İtirazımızın kabulü halinde Elif Akkuş’un haksız tutukluluğu son bulacak ve özgürlüğüne kavuşabilecek.

Elif Akkuş, TRT yöneticileri hakkında “Nepotizim ve Kamu Kaynaklarının Kötüye Kullanılması” iddilarını paylaşan bir X hesabına bu bilgileri vermekle suçlanıyor. Paylaşımları yapan hesabın sahibi İftira ve Şantaj Suçundan tutuklu değilken, gazeteci Elif Akkuş hakkında bu suçlardan da tutuklama kararı verilmişti.

Elif Akkuş, 6 ay kadar önce, yine TRT Yöneticilerine yönelik 2 ayrı anonim hesaptan yapılan “Nepotizm ve Kamu Kaynaklarının Kötüye Kullanılması” iddialarına dair paylaşımlardan dolayı açığa alınmıştı. Bu paylaşımları yapan kişiler ise yürütülen idari soruşturmada tespit edilememişti.

Elif Akkuş, Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuluyor.”

Ne olmuştu?

25 yıldır TRT’de çalışan Elif Akkuş, 20 Nisan’da hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alındı. Akkuş, üç aylık “görevden uzaklaştırma tedbiri”nin ardından TRT binasına alınmadı. Akkuş, Ankara 25. İdare Mahkemesi’ne dava açarak konuya ilişkin hukuki süreç başlattı.

Akkuş’a TRT Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve diğer bazı müştekilerin şikayet ve suç duyuruları üzerine soruşturma açıldı.

Gerekçe, anonim bir X hesabının paylaşımlarının bilgi kaynaklarından biri olma iddiasıydı.

Savcılık Akkuş hakkında yakalama kararı çıkarttı. İstanbul’daki evinde polis arama yaptı ancak Akkuş Ankara’da bulunduğundan, hakkındaki yakalama kararı uygulanamadı.

Bunun üzerine telefonla Asayiş Şube Müdürlüğü’ne çağrıldı. Emniyet’e giderek teslim olan Akkuş 16 Ekim’de gözaltına alındı. Aynı gün Akkuş’un X hesabı da hacklenmeye çalışıldı.

Emniyet’te tansiyonu yükselen Akkuş hastalık öyküsü ve hayati tehlikesinin bulunması göz önüne alınarak Medicana International Ankara Hastanesi’nde kaldırıldı. Burada koroner yoğun bakım ünitesine yatırıldı.

Polis Akkuş’un ifadesi de tedavi gördüğü hastanede aldı. İfadenin ardından savcılık gözaltı kararını sonlandırdı. Ancak savcılık Akkuş’un polis nezaretinde adliyeye götürülmesine karar verdi.

Sabah (20 Ekim) saatlerinde yatırıldığı hastaneden taburcu edilen Akkuş, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi’ne gitti ve tutuklandı.