TTB'den X hastalığına ilişkin kritik açıklama

TTB'den X hastalığına ilişkin kritik açıklama
Türk Tabipleri Birliği, X hastalığının gerçek bir hastalık olmadığını, bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için DSÖ tarafından belirtilen X hastalığının varsayımsal olduğunu duyurdu.Türk Tabipleri Birliği...
Türk Tabipleri Birliği, X hastalığının gerçek bir hastalık olmadığını, bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için DSÖ tarafından belirtilen X hastalığının varsayımsal olduğunu duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu, 'X hastalığı' ile ilgili yaptığı açıklamada X hastalığının gerçek bir hastalık olmadığının bilinmesi gerektiği belirtilerek, "Bir salgına veya birden fazla kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen X hastalığı varsayımsaldır. X hastalığı, aynı zamanda belirti gösterebilecek bir hastalık değildir çünkü böyle bir hastalık henüz bulunmamaktadır" denildi.

Bir sonraki X hastalığının nerede ve ne zaman ortaya çıkacağını kimse tahmin edemeyeceği vurgulanan, Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu'nun açıklaması şöyle:

"Öncelikle X hastalığının gerçek bir hastalık olmadığının bilinmesi gerekir. Bir salgına veya birden fazla kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen X hastalığı varsayımsaldır. X hastalığı, aynı zamanda belirti gösterebilecek bir hastalık değildir çünkü böyle bir hastalık henüz bulunmamaktadır.

Henüz Mevcut Değilse, X Hastalığına Nasıl Hazırlanabiliriz?

Özelliklerini veya geliş zamanını kesin olarak tahmin edemiyor olmamız, X hastalığı için plan yapamayacağımız anlamına gelmez. Devletler, bilim insanları ve emek ve meslek örgütleri gibi konunun ilgilileri gelecekteki salgınlar konusunda toplanmalıdır. Daha önceki pandemilerden dersler çıkararak kapsamlı ve uygulanabilir planlarla, yaşam alanlarımız gelecek salgınlara karşı hazırlanmalıdır. Bu sayede önümüzdeki pandemilerde birçok insanın yaşamı kurtarılabilecektir. Yeni bir X hastalığı için bilim insanları, hızla uyarlanabilecek aşılar ve tedaviler gibi yeni tıbbi savunmalar oluşturma konusunda bizleri bir adım öne taşıyabilirler"